Slujiri arhiereşti în Valea Almăjului

Slujiri arhiereşti în Valea Almăjului
În Duminica a IX- după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, va resfinţi biserica cu hramul „Adormirea Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan” din Parohia Borlovenii Vechi, Protopopiatul Băile-Herculane
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica a IX- după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, se va afla în mijlocul credincioşilor din Parohia Borlovenii Vechi, Protopopiatul Băile-Herculane. Cu acest prilej, Chiriarhul va resfinţi biserica parohială cu hramul „Adormirea Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan”, după care va săvârşi Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoţi şi diaconi.

Biserica parohială cu hramul „Adormirea Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan” a fost construită în stil baroc între anii 1807-1825. În anul 1824 a fost împodobită cu pictură realizată de pictorul Dimitrie Turcu, iar în anul 1870 a fost restaurată de pictorul Nicolae Haşcă. Pictura actuală a fost executată în anul 2007 de pictorul Valeriu Dragomir.

În cursul după-amiezii, Întâistătătorul eparhiei, va efectua o vizită canonică în Parohia Borlovenii Vechi din Protopopiatul Băile-Herculane. Cu acest prilej, Chiriarhul va săvârşi slujba vecerniei cu litie alături de un sobor de preoţi şi diaconi şi va rosti un cuvânt de învăţătură. De asemenea, Ierarhul va binecuvânta lucrările efectuate la casa parohială.

La praznicul „Schimbării la Faţă” a Mântuitorului Iisus Hristos, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, va participa la tradiţionalul hram al Mănăstirii Almăj-Putna, unde va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească în paraclisul de vară amenajat în incinta mănăstirii. Situată în frumoasa Vale a Almăjului, Mănăstirea Almăj-Putna din Episcopia Caransebeşului găzduieşte o oază de linişte şi duhovnicie pentru credincioşii din această zonă. Şi în anul acesta, ca în fiecare an, sunt aşteptaţi la praznicul „Schimbării la Faţă” a Mântuitorului Iisus Hristos, sute de credincioşi pentru a trece pragul acestei mănăstiri, şi pentru a participa la rugăciunile şi slujbele care se oficiază de către preoţii şi monahii de aici.

Valea Almăjului a reprezentat întotdeauna o zona aparte a Banatului montan, aceasta a făcut parte din cele opt districte medievale bănăţene privilegiate. În zonă nu se găseşte nici o aşezare urbană, localitatea Bozovici suplinind rolul acesteia, totodată, zona nu este străbătută de nici o cale ferată, locuitorii au acces doar la o şosea naţională. Din punct de vedere etnografic şi folcloric zona este deosebit de bogată, complexul mulinologic de pe Valea Rudăriei fiind un exemplu concludent.

Data: 3 august 2012 • Vizualizări: 1200