Slujiri arhiereşti la praznicul Pogorârii Duhului Sfânt

Slujiri arhiereşti la praznicul Pogorârii Duhului Sfânt

Album foto
La praznicul „Pogorârii Duhului Sfânt”, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a cercetat duhovniceşte credincioşii din parohiile Zlagna şi „Pogorârea Duhului Sfânt” din cartierul caransebeșean Pipirig, ambele din Protopopiatul Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
Astfel, sâmbătă, 22 iunie, în ajunul praznicului, chiriarhul a poposit în mijlocul credincioşilor din Parohia Zlagna, Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. La slujbă au participat un număr mare de credincioşi precum şi autorităţi locale. La final, Preasfinţitul Lucian a săvârşit Slujba Parastasului în cadrul căreia a fost pomenit Ioan Negrei, ostenitor timp de 30 de ani la Protopopiatul Caransebeş.

În prima zi a praznicului „Pogorârii Duhului Sfânt”, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului, Preasfinţitul Lucian, s-a aflat în mijlocul credincioșilor parohiei „Pogorârii Duhului Sfânt” din cartierul caransebeșean Pipirig. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Sfânta Liturghie.

La slujbă au participat numeroși credincioși și credinciose din localitate. În cadrul Sfintei Liturghii, chiriarhul a hirotonit întru diacon pe Mihai Ciucur, inspector pentru activități cu tineretul al Eparhiei Caransebeșului. Răspunsurile liturgice la slujbă au fost date de grupul psaltic „Katharsis”.

Înfiinţată în anul 1995, Parohia Pipirig, care are ca praznic ocrotitor sărbătoarea Rusaliilor, este una din importantele comunităţi ortodoxe din Caransebeş situânde-se în zona blocurilor din municipiul de pe Timiş şi Sebeş. Datorită regimului comunist această comunitate nu a putut avea un locaş de închinare unde să îşi poată desfăşura cultul divin-public, credincioşii rugându-se într-un paraclis amenajat dintr-o cantină a unui liceu.

Locul pentru construcţia bisericii a fost binecuvântat de episcopul Emilian Birdaş în anul 1995, iar construcţia locaşului a început în anul 2004, în timpul păstoririi IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, la vremea respectivă fiind episcop al Caransebeșului. Piatra de temelie a bisericii a fost aşezată în anul 2006, la praznicul „Pogorârii Sfântului Duh”, de către Preasfinţitul Lucian, care a târnosit sfântul locaș la data de 18 decenbrie 2010. Biserica a fost construită, între anii 2004-2010, în stil bizantin, din cărămidă, acoperită cu tablă de cupru, pictura urmând a se executa în tehnică frescă.
Data: 25 iunie 2013 • Vizualizări: 971