Slujiri chiriarhale la sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie

Slujiri chiriarhale la sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie
Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul prăznuit în mod deosebit în Episcopia Caransebeşului
Autor: Serviciul prezidial
Până în anul 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut în rândul Sfinţilor pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, care a devenit ocrotitorul Banatului, credincioşii din această parte a ţării au avut ca ocrotitor spiritual pe Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul, dovada acestui fapt fiind numeroasele bisericii şi mănăstiri din întreg Banatul care au ca sfânt ocrotitor pe Sfântul Ilie.

În Episcopia Caransebeşului, 3 mănăstiri şi 13 biserici au ca sfânt ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul. Şi în acest an Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului va participa la hramurile aşezămintelor monahale de la Muntele Semenic şi de la Bocşa Vasiova.

Astfel, luni, 19 iulie, începând cu ora 19, la mănăstirea „Sfântul Ilie” -Vasiova din Bocșa, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian alături de Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul românilor ortodocși din Ungaria vor săvârși slujba de priveghiere în altarul de vară al mănăstirii, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi. În ziua hramului, începând cu orele 9.30, Preasfințitul Părinte Siluan Episcopul românilor ortodocși din Ungaria va săvârși Sfânta Liturghie arhierească alături de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Mănăstirea Vasiova este ctitoria ieromonahului Macarie Guşcă originar din Câlnic, care începe zidirea mănăstirii în ziua de 15 mai 1905 prin punerea pietrei de temelie de către protopopul Maxim din Bocşa. După numai doi ani biserica mănăstirii a fost pregătită pentru târnosire, aceasta fiind săvârşită la data de 19 iulie 1907 de către Arhiereul Filaret Musta.

Marți, 20 iulie, va avea loc pelerinajul la hramul schitului „Sfântul Ilie” de pe muntele Semenic. Pelerinajul va debuta începând cu ora 8.30, cu o procesiune la lacul sau scăldătoarea „Vulturilor”, unde va avea loc slujba de sfințire a apei, lângă crucea amplasată pe locul unde a fost vechiul altar al schitului, care în anul 1935 a ars. După săvârșirea slujbei de sfințire a apei, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului va oficia Sfânta Liturghie arhierească pe un foișor special amenajat lângă biserica schitului, alături de un ales sobor de preoți și diaconi.

Tradiţia populară spune că în apropierea piscului Piatra Nedei de veacuri se săvârşeau ritualul unor credinţe necunoscute. Aşa se explică pelerinajul la Scăldătoarea Vulturului (un izvor cu apă curată şi rece), în ziua prăznuirii Sfântului Ilie, care pe parcursul anilor s-a dovedit a avea puteri tămăduitoare de patimi trupești.

Frumuseţea naturală a locului a determinat credincioşii să construiască între anii 1945-1946 o biserică din lemn, iniţiativa construirii schitului aparţinând domnului inginer Alexandru Papp şi numeroşi credincioşi din Reşiţa şi alte părţi. În ziua de 6 august 1946 biserica a fost sfinţită de Episcopul Veniamin Nistor al Caransebeșului.

Credincioşi din mai multe zone ale Banatului sunt aşteptaţi să participe la ambele hramuri, ca împreună să-l cinstim pe „cel ce râvnă a râvnit Domnului Savaot” și să-l rugăm să mijlocească Domnului pentru iertatea păcatelor și dobândirea celor de folos pentru mântuire.

Data: 15 iulie 2010 • Vizualizări: 1677