Sobor de arhierei la hramul Catedralei din Drobeta Turnu Severin

Sobor de arhierei la hramul Catedralei din Drobeta Turnu Severin
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a participat joi, 16 aprilie, la hramul Catedralei episcopale cu hramul „Învierea Domnului” și „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin
Autor: www.episcopiaseverinului.ro
Clerul şi credincioşii din Episcopia Severinului și Strehaiei s-au bucurat și anul acesta de prezenţa unui sobor de arhierei, cu prilejul hramului Catedralei Episcopale cu hramul „Învierea Domnului” și „Sf. M. Mc. Gheorghe”. Sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin a început cu Vecernia din ajun, unită cu Litia.Joi, 16 aprilie, la ceas de dimineață a fost săvârșită Utrenia iar de la ora 09.30 s-a săvârșit Sfânta Liturghie de către Înaltpresfințitul Părinte Mitropolit Irineu al Olteniei, înconjurat de un sobor de arhierei, preoți și diaconi.

Din soborul de arhierei au făcut parte: Înaltpreasfințitul Teodosie-Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfințitul Varsanufie-Arhiepiscopul Râmnicului, Preasfințitul Lucian-Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim-Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Sebastian-Episcopul Slatinei și Romanaților, Preasfințitul Gurie-Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Siluan-Episcopul ortodox român al românilor din Ungaria și Preasfințitul Emilian Lovișteaul- Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Răspunsurile la strană au fost date de cele două grupuri psaltice ale Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin: „Sf. Nicodim” și „Sf. M.Mc.Gheorghe”.

În cuvântul de învățătură din timpul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a arătat că Praznicul Învierii Domnului aduce multă bucurie: „Rugăciunile și cântarile din această perioadă sunt pătrunse de bucuria pascală. Sf. Ioan Damaschin și alți imnografi le-au alcătuit după întelepciunea dată lor de Dumnezeu. Într-o cântare se spune: «Cerul și pământul să se bucure….». Însuși Domnul, după Înviere, când s-a arătat femeilor mironosițe a spus «Bucurați-vă». Bucuria este semnul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Sentimentul cel mai cuprinzător pe care omul poate să-l aibă la această sărbătoare este cel de bucurie”. La rândul său, Preasfințitul Nicodim-Episcopul Severinului și Strehaiei a mulțumit ierarhilor prezenți la sărbătoare arătând că în aceste vremuri trebuie să ne rugăm pentru pacea lumii lui Iisus Hristos, Cel care este Pacea lumii.

Data: 16 aprilie 2015 • Vizualizări: 667