Spectacol închinat Praznicului Nașterii Domnului la Caransebeș

Spectacol închinat Praznicului Nașterii Domnului la Caransebeș

Album foto
La Centrul eparhial din Caransebeș s-a desfășurat marți, 15 decembrie, Spectacolul „Tinerii actori”, moment artistic închinat Praznicului Nașterii Domnului
Autor: Serviciul Prezidial
La Centrul eparhial din Caransebeș s-a desfășurat marți, 15 decembrie, Spectacolul „Tinerii actori”, moment artistic închinat Praznicului Nașterii Domnului. Evenimentul a avut loc în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” în prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și a debutat cu interpretarea piesei de teatru „Viflaimul” de Victor Ion Popa. În continuare artiștii au prezentat „pițărăii”, tradiția cu „ignatul”, precum și alte obiceiuri și tradiții din Banat, care vestesc Nașterea Domnului.

La fel ca în fiecare an ceata de urători, îmbrăcaţi în costume tradiţionale au închinat din versurile „Pluguşorului” cele mai bune gânduri de sănătate, spor şi bucurie duhovnicească pentru Anul Nou ce stă să înceapă. Spectacolul a fost prezentat de elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, împreună cu elevi de la Colegiul Național „Traian Doda” și Liceul Tehnologic „Decebal” din localitate.

„La Seminarul Teologic din Caransebeș încă din anii 60 ai secolului trecut a existat tradiţia interpretării dramatice a evenimentelor biblice ce s-au petrecut la Naşterea Domnului. Mergând pe firul acestei tradiţii, anul acesta , ca şi în anii precedenţi, elevii seminarişti au pus în scenă una dintre cele mai cunoscute piese de teatru religios din perioada interbelică, «Viflaimul» de Victor Ioan Popa. Pentru ca de măiestria artistică a elevilor talentaţi să se bucure cât mai mulţi iubitori de dramaturgie religioasă, cu ajutorul Centrului Eparhial, s-au organizat două reprezentaţii ale acestei piesei de teatru, una în Caransebeș şi una în Oraviţa, oraşe cu rezonanţă pentru viaţa spirituală şi culturală a Banatului”, a subliniat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Ca în fiecare an la acest spectacol Sala de festivități a Episcopiei s-a dovedit a fi neîncăpătoare de publicul numeros, care a trăit cu intensitate momentele artistice. În încheierea spectacolului s-a cântat de către toți cei prezenți colindul sfânt și bun „O ce veste minunată” și tradiționalul „La mulți”. La final Preasfințitul Părinte Lucian a răsplătit pe artiști cu daruri și tuturor celor prezenți le-a oferit iconițe și calendare. Spectacolul „Tinerii actori” va fi prezentat și în această seară la Casa de cultură din orașul Oravița.
Data: 16 decembrie 2015 • Vizualizări: 802