Spectacolul teatral „Mironosiţele” în premieră la Caransebeş

Spectacolul teatral „Mironosiţele” în premieră la Caransebeş

Album foto
Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a fost miercuri, 4 mai 2011, gazda unui spectacol teatral indedit în distribuţia descălilor şi elevilor Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”
Autor: Serviciul Prezidial
Sala de festivităţi „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebeşului a fost miercuri, 4 mai 2011, gazda unui spectacol teatral indedit în distribuţia descălilor şi elevilor Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”.

Fiind înscrisă în programul manifestărilor „Zilele credinţei şi culturii în Caraş Severin”, evenimantul cultural de teatru din seara zilei de miercuri 4 mai a adunat în sala de festivităţi a Episcopiei Caransebeşului peste 200 de spectatori, care s-au bucurat de râvna şi talentul tinerilor seminarişti şi liceeni caransebeşeni.

Astfel în organizarea cadrelor didactice ale Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş, prin osteneala pr. prof. Pătruţ Bănăduc şi a elevilor seminarişti, la care s-au adăugat eleve ale liceelor „Traian Doda” şi „C.D. Loga” din Caransebeş, s-a pus în scenă piesa de teatru „Mironosiţele”, după un text cules de D. St. Petruţiu, reîntocmit de marele dramaturg Victor Ioan Popa, text apărut în „Cartea satului” nr. 28, în Bucureştiului anului 1938.

În cuvântul de deschidere a spectacolului părintele prof. Pătruţ Bănăduc, dascăl de limba şi literatura română spunea: „Dramaturgul Victor Ion Popa, prin piesa Mironosiţele, întregeşte dramaturgia română de inspiraţie religioasă sau biblică şi propune, prin jocul personajelor, actul însuşi al percepţiei teatrale; ne impune denegarea care conduce spectatorul să reacţioneze în faţa spectacolului ca în faţa unui spectacol al veţii şi totodată ca în faţa unei opere de artă independentă de viaţa reală şi care cere să fie percepută estetic”.

Spectacolul în sine a anticipat ceea ce Duminica a III a după Paşti va aduce în faţa ochilor duhovniceşti ai credincioşilor, şi anume încredinţarea femeilor mironosiţe de Învierea Mântuitorului Iisus Hristos.

Reprezentaţia a plăcut spectatorilor prin diversitatea interpretării, prin succedarea scenelor aranjate într-un decor inedit şi prin acurateţea istorică şi duhovnicească a mesajului transmis.

Piesa de teatru s-a bucurat deopotrivă şi de participarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, cu a cărui binecuvântare şi susţinere s-a putut materializa acest eveniment. În încheiere, Preasfinţia Sa a transmis gândul arhieresc de binecuvântare. „Avem o mulţumire şi o bucurie pentru aceste preocupări culturale şi artistice ale dascălilor şi elevilor de la şcoala noastră teologică şi nu numai. În aceste zile ne-am adăpat din comoara teologiei şi a istoriei, prin participarea la simpozionul internaţional, care tocmai s-a terminat, însă această serată a teatrului ne-a destins într-un mod cu totul aparte. Spunem acestea pentru că avem cunoştinţă cât de important este rolul Bisericii şi a învăţământului teologic în efortul de a sădi în inimile oamenilor dragostea de artă, de arta teatrului. Aşa cum ştiţi, atât elevii seminarişti, cât şi colaboratorii de la alte licee, organizează seri de teatru în distibuţia profesorilor sau a centrului nostru de voluntariat. Iată că în acest fel oferim caransebeşenilor o alternativă la micul ecran, iar piesa de teatru religioasă le aduce mult folos spiritual şi cultural, asemenea cum am denumit şi această săptămână a credinţei şi culturii în Eparhia noastră.” a spus Preasfinţia Sa în cuvântul de binecuvântare.

La desfăşurarea acestui festin cultural şi-au dat concursul Episcopia Caransebeşului, primăria municipiului Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeş şi Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş.

Data: 5 mai 2011 • Vizualizări: 960