Spiritul din Loreto, mai puternic în fiecare an

Spiritul din Loreto, mai puternic în fiecare an
Elevii Colegiului Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa au ajuns la cea de-a cincea ediţie a taberei ecumenice „Da EurHope a EurHome” ce va avea loc în Centrul Giovanni Paolo II din Italia
Autor: Maria Avram
Elevii Colegiului Naţional ,,Traian Lalescu” din Reşiţa au ajuns la cea de-a cincea ediţie a taberei ecumenice ,,Da EurHope a EurHome” ce va avea loc în Centrul Giovanni Paolo II din Italia. Având binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în parteneriat si cu sprijinul Consiliului Local Reşiţa, Protopopiatului Ortodox Reşiţa, Asociaţiei de Părinti a Colegiului Naţional ,,Traian Lalescu”, prin purtarea de grijă a conducerii şcolii, elevii se vor afla în perioada 9-16 august 2013 în Loreto alături de alţi tineri de confesiuni diferite din Italia, Suedia, Danemarca, Marea Britanie şi România.

Săptămâna trecută, în perioada 27-31 mai, o delegaţie formată din patru elevi ai Colegiului Naţional ,,Traian Lalescu”, condusă de Pr. Prof. Nicolae Chiosa, a participat la ultima şedinţă de proiect ce a avut ca scop fixarea ultimelor detalii ce privesc organizarea taberei, care va avea loc vara aceasta.

În acest an, pentru aprofundarea învăţăturii creştine, fiecare delegaţie va prezenta şi explica întelesul unei pilde din Sfânta Evanghelie de la Luca, cu scopul de a-i ajuta pe tineri să înţeleagă importanţa şi fericirea care vine din ascultare şi cum Cuvântul Domnului stă la baza credinţei noastre în Mântuitorul Iisus Hristos.

Delegaţia tinerilor reşiţeni coordonată de pr. prof. Nicolae Chiosa şi pr. Damaschin Tătaru va pleca spre Loreto în data de 5 august, oprindu-se pentru trei zile şi în parohia „Borgo Santa Maria” din Pesaro, parohie înfrăţită cu biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Reşiţa. Timpul petrecut în parohia din Pesaro va fi destinat interacţiunii tinerilor italieni cu cei români, continuării şi întăririi unei profunde legături de fraternitate care există de mai bine de cinci ani.

Programul unei zile obişnuite în Centrul Giovanni Paolo II, deşi încărcat, dă participanţilor posibilitatea de a învăţa lucruri noi sau de a consolida cunoştinţe deja dobândite, de a se distra, dar şi de a-şi deschide inima şi mintea spre experienţe religioase care aduc o deosebită satisfacţie sufletească.

Începând ziua cu rugăciunea de dimineaţă, tinerii vor continua prin a lua parte la o conferinţă, iar mai apoi vor discuta în grupuri, dezbătând cele auzite, împărtăşindu-şi experienţele şi subliniind atât diferenţele cât şi asemănările dintre confesiunile lor. Înainte de prânz, va avea loc un moment emoţionant numit ,,Rugăciunea Luminii”, în care tinerii se vor îndrepta pe rând spre altar, depunând într-o procesiune câte o candelă aprinsă şi un bileţel cu gândurile lor pentru realizarea unităţii creştine. După-masa, grupurile de discuţie vor prezenta în plen concluziile la care au ajuns. Seara se va încheia cu activităţile desfăşurate în cele 6 workshop-uri - dans, cor, jurnalism, fotografie, arte plastice, muzică religioasă - participanţii având astfel posibilitatea de a-şi pune în evidenţă talentele, abilităţile şi de a împărtăşi cu cei din jur cunoştinţele pe care le au în domeniul ce îi pasionează.

O zi va fi dedicată vizitării unei mânăstiri a măicuţelor aparţinând ordinului „Clariselor”, ce duc o viaţă contemplativă şi îşi dedică o mare parte din timp rugăciunii şi meditaţiei. Tinerii vor putea vizita mânăstirea, vor discuta cu măicuţele despre ordinul „Clariselor” şi îşi vor împărtăşi experienţele şi dificultăţile cu care s-au confruntat pe calea credinţei. Un moment special va fi oficierea unei rugăciuni în stil „Tezee”, însoţită de un moment de meditaţie numit „Deserto” (Deşertul).

Tinerii aşteaptă cu nerăbdare să ajungă în Italia pentru a se întâlni cu prietenii mai vechi, dar şi pentru a întemeia noi legături şi a experimenta încă o dată atomosfera aceea unică ce însoţeşte tabăra de vară şi pe care mulţi o numesc „spiritul din Loreto”. Pentru a se putea pregăti aşa cum trebuie, elevii ce se vor implica în această vară în proiectul ,,Da EurHope a EurHome” se întâlnesc în fiecare luni, în pauza mare, în Capela şcolii, capelă ce are hramul „Sfinţii Trei Ierarhi” şi „Sfântul Ierarh Nicolae”, pentru a discuta şi a se consolida ca grup. Lunea aceasta ei au primit vizita doamnei Manuela Ciobanu, preşedinta Asociaţiei de Părinţi LTL, care, pe parcursul ultimilor cinci ani, a sprijinit alături de directorul şcolii prof. Pavel Ghimboaşă activităţile tinerilor şi care, cu această ocazie, i-a încurajat în a-şi continua proiectul şi a păşi cu încredere în călătoria lor spre unitate.

Data: 5 iunie 2013 • Vizualizări: 828