Spor duhovnicesc în ajun de Bobotează

Spor duhovnicesc în ajun de Bobotează

Album foto
La Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor”-Vasiova din județul Caraș-Severin credincioșii au venit astăzi în ajunul Bobotezei să se pregătească prin rugăciune și prin gustarea din Aghiasma Mare pentru a întâmpina cum se cuvine Praznicul Botezului Domnului
Autor: Serviciul Prezidial
La Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor”-Vasiova din județul Caraș-Severin credincioșii au venit astăzi în ajunul Bobotezei să se pregătească prin rugăciune și prin gustarea din Aghiasma Mare pentru a întâmpina cum se cuvine Praznicul Botezului Domnului. Au fost oficiate sfintele slujbe rânduite în această zi de ajunare, fiind alături de obștea mănăstirii și a credincioșilor și Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Ierarhul a săvârșit în biserica mănăstirii, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia Praznicului, iar în continuare Părintele Episcop, preoţii şi obştea monahală alături de credincioşi, au pornit în procesiune la izvorul de lângă mănăstire, unde s-a săvârşit Sfinţirea cea Mare a Apei.

Fiind zi de ajunare credincioșii care s-au pregătit prin Taina Spovedaniei au fost împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului. În cadrul Sfintei Liturghii în semn de recunoștință, chiriarhul l-a hirotesit iconom-stavrofor pe părintele pensionar Mihai Petru Vucu, slujitor la sfânta mănăstire. La final, Preasfințitul Părinte Lucian a binecuvântat pe toţi credincioşii prezenţi cu aghiasma mare şi a împărţit iconiţe cu Botezul Domnului.

„A fost o zi specială pentru obștea acestei sfinte mănăstiri și pentru toți credincioșii acestei zone, care și-au dorit să vină în ajunul Bobotezei și să participe la slujbele atât de frumoase și cuprinzătoare care s-au săvârșit. De dimineață obștea mănăstirii a oficiat rânduiala Ceasurilor Împărătești și apoi am săvârșit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia Praznicului. Ne bucurăm foarte mult că și în acest an credincioșii au lăsat grija cea lumească și au venit să participe la Sfânta Liturghie și mai apoi la sfințirea Aghiasmei Mari. Ajunul Bobotezei este ca un mic hram, un hram de suflet pentru Mănăstirea Vasiova, deoarece avem aici cu binecuvântarea lui Dumnezeu un izvor de apă tămăduitoare și atunci când se sfințește primește un har special prin slujba sfințirii, iar noi întotdeauna când sfințim apa izvorului de la Vasiova simțim că primește har peste har și binecuvântare peste binecuvântare. Îi mulțumim Mântuitorului Hristos că la începutul anului civil 2018 suntem aici pentru spor duhovnicesc prin slujirea acestei rânduieli cu totul speciale din 5 ianuarie”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

O evlavie deosebită acordată de pelerinii şi închinătorii Mănăstirii Vasiova, care se mai numeşte Mănăstirea Sfântul Ilie de la Izvor, se datorează existenţei, aici, a unui izvor de apă cu puteri miraculoase. Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă la 15 mai 1905 de către protopopul din Bocşa, Maxim Popovici. În numai trei luni, prin purtarea de grijă a ieromonahului Macarie Guşcă ajutat de sculptorul Petru Oancea din Vasiova, locaşul de cult a fost ridicat.


Data: 5 ianuarie 2018 • Vizualizări: 1175