Sunet de pian și vioară la Mănăstirea Sf. Ilie din Vasiova

Sunet de pian și vioară la Mănăstirea Sf. Ilie din Vasiova
Mănăstirea Vasiova a găzduit la casa arhierească un concert de pian și vioară susținut de elevi ai Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj sub coordonarea profesorului Constantin Tufan Stan
Autor: Gabriela Șerban
În Bocșa Vasiova, pe Valea Godinova, lângă drumul ce urcă spre Ocna de Fie, se află Mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor, lăcaș de rugăciune, dar și de multă bunătate și înțelepciune.

Păstorită cu grijă și pricepere de maica stareță Varvara și de preotul duhovnic Ioan Petrică, Mănăstirea Sf. Ilie din Vasiova atrage pelerini și credincioși din toate colțurile lumii. Acest mirific loc este căutat atât pentru fumusețe, călătorul găsind aici un adevărat colț de rai, cât și pentru înțelepciunea și blândețea preotului profesor Ioan.

Astfel că, bocșenii plecați și așezați prin alte părți, de câte ori se întorc acasă, la Bocșa, își doresc să-și bucure sufletul în acest mic paradis, să se închine și să se roage în frumoasa Mănăstire din Vasiova.

Așa s-a întâmplat și duminică, 6 mai 2018, când profesorul Constantin Tufan Stan, doctor în muzică și membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, dar și Cetățean de Onoare al Orașului Bocșa, a venit însoțit de câțiva tineri de excepție, elevi ai Școlii Gimnaziale de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, și au cerut permisiunea să interpreteze câteva lucrări ale unor importanți compozitori, într-un modest concert instrumental.

Într-o frumoasă după-amiază de mai, în prag de Ziua Europei și sub semnul sărbătorii Centenarului Marii Uniri, la Mănăstirea Sf. Ilie din Vasiova s-au adunat oameni de cultură și credincioși iubitori de artă și frumos pentru a asculta, nu doar rugăciunea rostită cu atâta smerenie de părintele Ioan, ci și sunetul viorilor și al pianului mânuite cu emoție și pricepere de câțiva copii minunați. Ana Ilinca Pfeiffer (pian), Maia Buliga (pian), Antonia Pfeiffer (pian), Andrei Becheru (vioară), Bianca Georgescu (pian) și Radu Ciurel (vioară) sunt talentații interpreți care, timp de o oră, au încântat sufletul participanților cu acorduri din Chopin, Debussy, Fauré, Fritz Kreisler și Corina Kiss, încheind magistral cu Balada lui Ciprian Porumbescu.

Și, pentru că părintele Ioan se află în prag de ceas aniversar, tinerii l-au felicitat așa cum se pricep ei mai bine: adică, interpretând la vioară tradiționalul „la mulți ani”.

A fost o întâlnire de suflet, o întâmplare fericită pusă la cale de bocșeanul Constantin Tufan Stan, dornic să arate elevilor săi frumusețile locului său natal, cu sprijinul Bibliotecii Orășenești „Tata Oancea” și, evident, prin generozitatea pr.dr. Ionel Petrică și a maicii Varvara, stareța Mănăstirii Sf. Ilie de la Izvor.

Data: 9 mai 2018 • Vizualizări: 551