Tabără de arheologie la Tibiscum

Tabără de arheologie la Tibiscum

Album foto
Vineri, 21 septembrie, a debutat proiectul cultural „Arheologia – o poartă către trecut”
Autor: Serviciul Cultural
Vineri, 21 septembrie, a debutat proiectul cultural „Arheologia – o poartă către trecut”, proiect care se adresează tinerilor din Caransebe şi care îşi propune însuşirea unor elemente generale de istorie locală, familiarizarea cu concepte specifice arheologiei, precum şi participarea activă a tinerilor la activităţile de pe un şantier arheologic.

În deschidere, elevii au fost întâmpinaţi de către Adrian Ardeţ, directorul Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş care a adresat un cuvânt de bun venit: „Ne aflăm în castrul militar de la Tibiscum, construit încă din timpul primului război daco-roman din anii 101-102. Acest castru a avut un rol deosebit de important, pentru că însuşi împăratul Traian a trecut pe aici şi a fondat aşezarea romană. Aici au fost aşezaţi primii colonişti şi primii militari care mai târziu au ridicat oraşul construit în vremea împăratului Septimius Severus. Tibiscum-ul este deosebit de important în ceea ce priveşte creştinismul în Dacia romană, perioadă în care ştim foarte bine că primii creştini nu au avut drepturi şi nu au fost recunoscuţi de către autorităţi. La Tibiscum avem astăzi fericirea de a descoperi faptul că unităţile militare care au staţionat aici au intrat în contact direct cu primii creştini şi ne referim la arcaşii sagitari veniţi din Siria”.

Apoi, un specialist din cadrul muzeului a prezentat evoluţia istorică şi importanţa strategică a acestuia în perioada romană. Totodată, elevii au vizitat o secţiune din săpătură şi li s-a explicat modul în care se realizează aceasta. A doua zi copii au urmărit traseul ştiinţific pe care îl parcurge un artefact de la descoperirea lui în secţiune până la inventarierea şi interpretarea lui şi au primit informaţii generale legate de arheologie şi de importanţa acesteia la cunoaşterea istoriei poporului nostru. La final, au urmat discuţii libere şi dezbateri pe temele discutate.

În prima serie au participat elevi de la liceele importante ale oraşului de pe Timiş şi Sebeş, urmând ca în perioada viitoare şi alţi elevi să fie iniţiaţi în tainele arheologiei şi să cunoască frânturi din istoria bogată a anticului oraş Tibiscum. Complexul arheologic de la Tibiscum este cel mai important şi cel mai intens cercetat sit arheologic din Banat şi va intra în viitorul apropiat într-un amplu proiect de restaurare.Data: 22 septembrie 2012 • Vizualizări: 783