Tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”

Tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”

Album foto
Mănăstirea „Izvoru Mureșului” din județul Harghita găzduiește, în perioada 7-13 februarie 2016, tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”
Autor: Departamentul de tineret
Timp de o săptămână, în perioada 7-13 februarie, Mănăstirea „Izvoru Mureșului” din județul Harghita găzduiește tabăra de creație „Credință și artă pentru toți”, la care participă 30 de tineri cu vârste între 12-18 ani, membri ai mai multor centre de tineret din Episcopia Caransebeșului.

Tabăra este organizată de Episcopia Caransebeşului, în parteneriat cu Episcopia Covasnei și Harghitei și își propune să ofere tinerilor participanți șansa de petrece o săptămână de vacanță, în care au posibilitatea să-și cunoască mai bine credința, să-și dezvolte abilitățile artistice, dar și să relaționeze unii cu alții.

Pe parcursul celor șapte zile, tinerii iau parte la un atelier artistic în cadrul căruia învață să confecționeze icoane din semințe, precum și la un program duhovnicesc care include participarea la sfintele slujbe, dar și discuții libere cu organizatorii și cu obștea mănăstirii. De asemenea, programul cuprinde un atelier de dezvoltare personală în cadrul căruia participanții au posibilitatea să se cunoască mai bine și să învețe lucrul în echipă și împărțirea sarcinilor în cadrul grupului. Nu lipsesc drumețiile, jocurile și concursurile în aer liber, cadrul natural fiind unul deosebit de atractiv.

Două eparhii unite în numele educației religioase a tinerilor

Activitățile taberei sunt organizate cu ajutorul unei echipe formată din cadre didactice, psiholog, asistent social și studenți, care activează ca voluntari în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului. Coordonatorul delegației din Episcopia Caransebeșului, părintele inspector Mihai Ciucur, a arătat că „tabăra se află la cea de-a șaptea ediție, dar este pentru prima dată când, cu binecuvântarea chiriarhului nostru, Preasfințitul Părinte Lucian, o desfășurăm în afara eparhiei noastre, fapt pentru care suntem recunoscători Preasfințitului Părinte Episcop Andrei și obștii mănăstirii pentru dragostea și căldura cu care ne-au primit. Nădăjduim că această frumoasă colaborare în misiunea cu tinerii va fi una de durată și va aduce roade în inimile copiilor și tinerilor din ambele eparhii”.

La rândul său, părintele Laurențiu Panciu, secretar eparhial și inspector pentru activitățile cu tineretul în Episcopia Covasnei și Harghitei a spus: ,,Prin binecuvântarea Părintelui nostru Episcop Andrei și a Preasfințitului Părinte Lucian s-a redeschis o punte veche ce exista încă din vremurile vrednicului de pomenire, Patriarh Miron Cristea, originar din părțile Topliței, ajuns Episcop al Eparhiei Caransebeșului, iar mai apoi prim Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Din totdeauna Biserica noastră a fost una socială, cu aplecare către credincioșii de toate vârstele care o alcătuiesc, dar în vremurile moderne observăm din ce în ce mai mult nevoia de a implica tinerii în viața sacramentală a acesteia. Urmând sfaturile Sfântului Apostol Pavel, «de a ne face tuturor toate», cele două eparhii, prin ierarhii ce le păstoresc, au înțeles necesitatea responsabilizării generației tinere, fapt pentru care astăzi și aici are loc acest eveniment fericit, o adevărată frățietate ce străbate temporalitatea - trecutul și viitorul prezente prin beneficiari și formatori”.

Gânduri și mărturii ale tinerilor participanți

Claudia, o tânără de 16 ani din orașul Bocșa ne-a mărturisit: „Sunt impresionată de oamenii buni și iubitori din jurul meu, de activitățile pe care le desfășurăm, de felul în care cooperăm între noi, dar, mai ales, de căldura, înțelegerea și iubirea cu care ne-au primit măicuțele. Peisajele minunate care înconjoară mănăstirea îți transmit o liniște sufletească deosebită, precum și dorința de a face lumea din jurul tău să zâmbească, de a fi mai bun, dar, mai presus de toate, de a te apropia de Dumnezeu și de a-L slăvi”.

„De când am ajuns în tabără trăiesc un sentiment de plăcere, bucurie și liniște, deoarece Dumnezeu ne-a unit. Cel mai frumos sentiment este aceste de liniște și mulțumire sufletească, deoarece Dumnezeu ne-a adus într-un loc binecuvântat”, mărturisește și Bianca, o tânără de 14 ani din municipiul Reșița.

Anita Radics, o tânără de 17 ani din comuna Măureni, sintetizează în cuvinte frumoase sentimentele trăite de tinerii din tabără: „Ne cuprinde tainic liniștea divină care se așterne peste anii tinereții noastre... În aceste zile ne apropiem cu pașii credinței unii de alții și, împreună, de bătăile inimii românești. Am pornit de acasă spre a descoperi noi emoții și trăiri, cu dorința de a fi împreună în Numele lui Hristos, iar Izvoru Mureșului s-a dovedit a fi locul cel mai potrivit pentru aceasta...”

Situată la poalele masivului Hășmașu Mare, la 36 km de municipiul Miercurea Ciuc, mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru Mureșului oferă condiții ideale pentru apropierea de Dumnezeu, dar și de relaxare și recreere, de care tinerii participanți beneficiază în mod gratuit în scop de recompensă și motivare.

Sâmbătă, 13 februarie, va avea loc festivitatea de încheiere a taberei, în cadrul căreia se va oficia o slujbă de mulțumire și se vor expune lucrările realizate de către tineri în cadrul atelierului de iconografie.

Data: 9 februarie 2016 • Vizualizări: 738