Tabăra de creație „Credință și artă pentru toți” la Coronini

Tabăra de creație „Credință și artă pentru toți” la Coronini

Album foto
Campusul de vară de la Coronini al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița a găzduit în perioada 21-26 august 2016 cea de-a opta ediție a taberei de creație „Credință și artă pentru toți”, organizată de Episcopia Caransebeșului
Autor: Departamentul de Tineret
Campusul de vară de la Coronini al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița a găzduit în perioada 21-26 august 2016 cea de-a opta ediție a taberei de creație „Credință și artă pentru toți”, organizată de Episcopia Caransebeșului.
Beneficiarii acestei tabere au fost copii cu vârste între 10-14 ani din mai multe orașe ale eparhiei – Reșița, Oravița, Anina și Moldova Nouă, membri ai centrelor de tineret din aceste localități, care au obținut rezultate deosebite la activitățile derulate în centre. Acestora li se adaugă două delegații de copii însoțiți de preoți coordonatori, din Episcopia Covasnei și Harghitei – cu care Episcopia Caransebeșului are strânse relații de colaborare în proiectele dedicate tinerilor, dar și, în premieră, din Episcopia Slatinei și Romanaților.
Cei 25 de copii prezenți au participat pe parcursul acestei săptămâni la două ateliere artistice – unul de sculptură în lemn și altul de pictură și de asemenea la un program de rugăciune și formare duhovnicească precum și, la un program de jocuri și drumeții în aer liber. Tabăra a debutat cu un moment de rugăciune săvârșit de preoții prezenți și a continuat cu jocuri de intercunoaștere între copiii sosiți din diferite locuri ale țării. Despre cele trăite de copii în tabără, putem, însă, afla din propriile mărturii, prezentate în cele ce urmează.

„Tabăra «Credință și artă pentru toți» mi-a plăcut prin faptul că au fost organizate multe şi diverse activităţi, pe placul tuturor. Aici am deprins meşteşugul sculpturii, dar şi unele dintre micile taine ale picturii. Rugăciunea era în comun şi acest lucru mi-a plăcut. Au fost organizate seri folclorice româneşti, minunate, cu dansuri populare, dar să nu uităm nici de jocurile specifice copilăriei, unele noi, pe care leam învăţat de la voluntari. Nu pot spune decât că tabăra aceasta a fost cu adevărat pe placul şi aşteptările mele.” (Valerian Vieru, 13 ani, Harghita)
„Din punctul meu de vedere, tabăra aceasta a fost una reuşită şi plăcută pentru fiecare din noi datorită modului în care au fost organizate activităţile: pictură-sculptură şi alte activităţi non-formale care ne-au bucurat. Părinţii au fost foarte calmi, expliciţi şi drăgăstoşi, iar voluntarii au fost mereu acolo pentru a ne oferi ajutorul. Panorama a fost cu adevărat impresionantă, deoarece însăşi Dunărea este foarte frumoasă. Îmi doresc mult ca pe viitor să mai am ocazia de a mai participa la astfel de tabere.” (Otilia Neacu, 13 ani, Slatina)

„În această tabără mi-au plăcut şi m-au impresionat foarte mult serile tematice deoarece m-au ajutat să prind curajul de a ieşi în faţa publicului şi a juca teatru sau a cânta. Cel mai mult mi-a plăcut să sculptez, fiind o experienţă nouă şi interesantă pentru mine, dar m-a încântat şi participarea la Sfânta Liturghie la Mănăstirea Gornea. Chiar îmi doresc să mai particip în anii care urmează la astfel de tabere, deoarece experienţele sunt unice şi am şi ocazia de a cunoaşte persoane minunate şi de a lega prietenii frumoase cu acestea.” (Ioana Păncescu, 14 ani, Harghita)

Eforturile creative și în plan duhovnicesc ale copiilor au fost încununate de prezența în mijlocul lor, la finalul taberei, a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care după un scurt moment de rugăciune le-a admirat lucrările, i-a premiat și le-a apreciat lucrările realizate – cruci sculptate și pictate cu motive creștine și tradiționale românești.


Data: 29 august 2016 • Vizualizări: 965