Tabără de creaţie în localitatea Băile Herculane

Tabără de creaţie în localitatea Băile Herculane

Album foto
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost prezent la festivitatea de înmânare a diplomelor pentru copiii şi tinerii care au luat parte la tabăra „Credinţă şi Artă pentru toţi”
Autor: Serviciul Prezidial
Sâmbătă, 12 ianuarie 2013, în oraşul-staţiune Băile Herculane, din Judeţul Caraş-Severin, a avut loc festivitatea de înmânare a diplomelor pentru copiii şi tinerii care au luat parte la tabăra de creaţie „Credinţă şi Artă pentru toţi”. Tabăra s-a desfăşurat în perioada 7-12 ianuarie 2013 în localitatea Băile Herculane, a ajuns la ediţia a II-a şi face parte din proiectul sectorului social-filantropic, misionar şi activităţi cu tineretul al Episcopiei Caransebeşului, intitulat „Tineri în Biserică”.

În cadrul taberei, copiii au fost iniţiaţi, cu ajutorul sculptorului George Molin, în tainele sculpturii în lemn cu tematică creştină, au realizat icoane din seminţe şi au participat la programul liturgic al Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din Băile Herculane.

„Am coorodonat activitatea de sculptură, m-am ocupat de copii pentru a-i instrui şi a-i îndeltnici cu această frumoasă activitate artistică. Pentru mulţi dintre aceştia, a fost prima dată când au încercat să sculpteze şi spre bucuria noastră am constatat că fiecare copil este talentat. Lucrările lor au avut realizate din suflet şi au prezentat diferite teme: Botezul Domnului, drumul spre mântuire, dragostea faţă de credinţa ortodoxă, faţă de Sfânta Cruce, elemente esenţiale ale credinţei noastre ortodoxe”, a mărturisit sculptorul George Molin.

La rândul său, Mihai Ciucur, coordonator în acest proiect şi inspector pentru activităţi cu tineretul în Episcopia Caransebeşului, a precizat: „La această tabără, timp de cinci zile, cei douăzeci şi cinci de copii participanţi, dintre care cincisprezece copii merituoşi, cîştigători ai concursului de cunoştinţe religioase „Să ne cunoaştem credinţă” şi zece copii proveniţi din familii cu probleme sociale, au desfăşurat activităţi artistice şi au participat la un program de rugăciune. Având în vedere că proiectul se numeşte „Tineri în Biserică”, putem spune că odată cu momentul festiv de astăzi am avut biserica plină de copii şi de tineri şi desigur, rămâne ca şi de acum înainte să-i menţinem aici alături de noi”.

Evenimentul festiv a debutat cu oficierea unei slujbe Te-Deum de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, în paraclisul mănăstirii, la care au participat copiii, însoţiţi de preoţii parohiilor din care provin, alături de familiile acestora, organizatorii taberei, precum şi obştea monahală a Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului” din Băile Herculane. Toţi cei prezenţi au vernisat apoi expoziţia de icone şi sculpturile de lemn realizate de copii, iar la final, chiriarhul a înmânat micilor artişti diplomele de participare.

„Episcopia Caransebeşului sprijină activităţile cu tinerii şi bineînţeles, aceste tabere de creaţie, rugăciune şi muncă. După o săptămână de rugăciune, muncă şi creaţie, astăzi i-am premiat pe toţi cei care au participat la această tabără, tineri care s-au apropiat de Dumnezeu şi unii de alţii prin credinţă şi artă. Copiii şi tinerii s-au împărtăşit cu Sfintele Taine în cadrul Sfintei Liturghii, au participat la sfintele slujbe şi rugăciuni în fiecare dimineaţă şi seară şi iată, în timpul petrecut aici au lucrat împreună, sub coordonarea organizatorilor, pictând şi sculptând”, a arătat Preasfinţitul Lucian în cuvântul său.

De asemenea, toţi cei care s-au implicat la buna desfăşurare a taberei de creaţie, au primit din partea ierarhului acte de cinstire. În perioada următoare, organizatorii şi-au propus să desfăşoare ediţia a III-a a taberei „Credinţă şi Artă pentru toţi”, la care vor participa copii şi tineri din protopopiatele Caransebeş şi Băile Herculane.Data: 12 ianuarie 2013 • Vizualizări: 1015