Taina Sfântului Maslu în Parohia Coronini şi la Schitul Nicolinţ

Taina Sfântului Maslu în Parohia Coronini şi la Schitul Nicolinţ
Vineri, 23 noiembrie, şi duminică, 25 noiembrie, la Parohia Coronini şi la Schitul Nicolinţ a fost oficiată Taina Sfântului Maslu
Autor: Pr. Remus Căta
Vineri, 23 noiembrie 2012, în cadrul Centrului pastoral-misionar Moldova Nouă, a fost organizată o seară duhovnicească prin săvârşirea Tainei Sfântului Maslu în Parohia Coronini. Slujbă a fost oficiată de către noul pr. protopop Bogolib Martinovici al oraşului Moldova Nouă alături de alţi şase preoţi de la parohiile învecinate

Cuvântul de învăţătură i-a aparţinut părintelui protopop: „Prin atingerea cu mâna de ochii celui orb din naştere şi prin ungerea cu tină şi spălare, Mântuitorul Iisus Hristos l-a vindecat de întunericul orbirii. Prin atingerea cu mâna de veşmintele Domnului, s-a vindecat de curgerea sângelui femeia bolnavă de 12 ani. Aceeaşi putere a Duhului Sfânt iese din Hristos şi o primim tainic când ne atingem cu credinţă de El, prin Sfânta Împartaşanie, când ne atingem de Sfintele Icoane, de Sfintele Moaşte, de Sfânta Evanghelie, de untdelemnul sfinţit la Sfântul Maslu, de Sfântul Potir şi de mâinile şi de veşmintele preotilor care săvârşesc cele sfinte în Biserica lui Dumnezeu. De aceea credincioşii se ating cu evlavie de toate cele sfinte şi le sărută, căci poartă în ele harul Duhului Sfânt”.

Taina Sfântului Maslu a fost oficiată, în Duminica a XXX-a după Rusalii, şi la Schitul Nicolinţ. Biserica aşezământului monahal a fost plină cu credincioşi veniţi din parohiile şi satele învecinate şi din cele două oraşe limitrofe Oraviţa şi Moldova Nouă.

La invitaţia părintelui stareţ Ilie Pentoiu, Taina Sfântului Maslu a fost oficiată de un sobor de şapte preoţi de pe Clisura Dunării şi din Valea Moravei – Serbia. În cuvântul de învăţătură pr. Remus Căta a subliniat importanţa Tainei Sfântului Maslu în acest an omagial dedicat „Tainei ungerii spre vindecare”, fiind slujba sfântă în care cel bolnav fizic, prin ungerea cu untdelemn sfinţit şi invocarea Duhului Sfânt de către preoţi, recapătă sănătatea şi integritatea firii sale odată cu tămăduirea trupului şi iertarea păcatelor.

La final, părintele stareţ a mulţumit tuturor şi în mod special preoţilor veniţi de dincolo de Dunăre, după care cu toţii au participat la o agapă frăţească oferită de vieţuitorii de la schit.

Data: 26 noiembrie 2012 • Vizualizări: 1045