Târnosirea Bisericii din Filia Agadici

Târnosirea Bisericii din Filia Agadici

Album foto
Credincioșii din Filia Agadici aparținătoare Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt” din Oravița au avut bucuria în duminica a 10-a după Rusalii să-l aibă în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
Credincioșii din Filia Agadici aparținătoare Parohiei „Pogorârea Duhului Sfânt” din Oravița au avut bucuria în duminica a 10-a după Rusalii să-l aibă în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Pentru că în ultima perioadă s-a lucrat la amenajarea și înfrumusețarea bisericii din localitate Preasfinția Sa în această duminică a săvârșit slujba târnosirii sfântului locaș. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi Părintele Episcop Lucian a oficiat în continuare Sfânta Liturghie în cadrul căreia cei care s-au pregătit au primit Trupul și Sângele Domnului.

„Astăzi se vede răsplata credinței și a dragostei jertfelnice pe care credincioșii din această parohie au avut-o față de Biserica Mântuitorului Hristos, față de acest sfânt locaș de rugăciune, ctitorit de moșii și strămoșii noștri în sec. al 18-lea și rectitorit în aceste vremuri complicate de bunii credincioși. Foarte mulți locuitori au fost receptivi la chemarea părintelui Alin, un preot tânăr, care într-un timp record a reușit să-i adune pe credincioși și să facă împreună lucruri mari pentru înfrumusețarea acestei mirese a lui Hristos. Îndemnul nostru pentru comunitatea de credincioși de aici este cel al Mântuitorului din evanghelia de astăzi «Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar veți zice muntelui acestuia mută-te de aici încolo, și se va muta și nimic nu va fi vouă cu neputință». Turma cuvântătoare din Agadici a avut credință puternică și astăzi au primit răsplata credinței lor, pentru că vedem aici într-un sat izolat, îmbătrânit și depopulat o preafrumoasă biserică, o mică catedrală a istoricei Eparhi a Caransebeșului”, a arătat Preasfințitul Părinte Lucian.

Pentru că părintele Alin Mureșan s-a implicat foarte mult în amenajarea sfântului locaș din Agadici, dar și în a-i ține aproape de Biserica lui Hristos pe cei aproximativ 80 de credincioși din această localitate, Ierarhul l-a hirotesit sachelar. De asemenea, Părintele Episcop a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” celor care au fost alături de părintele Alin în această frumoasă lucrare.

Atestată documentar în anul 1366, localitatea Agadici, astăzi sat în componenţa oraşului Oraviţa, găzduieşte o biserică monument-istoric, ridicată în anul 1772, pe locul uneia mai vechi din lemn. Legenda spune că pe aceste meleaguri, între dealurile Ticvaniului Mic şi dealul Gladeşului, s-ar fi aflat reşedinţa ducelui Glad, iar locul s-ar fi numit „Gădiş”. În secolul al XV-lea, la Gădiş era o reşedinţă nobiliară, iar localitatea avea un grad de dezvoltare echivalent unui oraş.

La orele după-amiezii Preasfințitul Episcop Lucian a vizitat și Parohia Petrilova din Protopopiatul Moldova Nouă unde a sfințit casa parohială recent renovată. Credincioșii din această parohie s-au rugat în continuare la Slujba Vecerniei săvârșită de Ierarh în Biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului”. După sfânta slujbă chiriarhul l-a hirotesit pe părintele paroh Ciprian Graure, iconom, iar binefăcătorilor le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.

Data: 14 august 2017 • Vizualizări: 1665