Tata Oancea – 135 de ani de la naştere

Tata Oancea – 135 de ani de la naştere
Luni, 29 august 2016, se împlinesc 135 de ani de la naşterea lui Petru Encoveti Oance, cunoscut sub numele de Tata Oancea, poet, publicist, sculptor şi editor ţăran, un mare bibliofil şi harnic autodidact
Autor: Gabriela Şerban
Cu acest prilej, Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa, Centrul de tineret „Vasiova” și Liceul Teoretic „Tata Oancea” au organizat un moment dedicat memoriei patronului lor spiritual constând într-un șir de acțiuni culturale: un simpozion intitulat „Tata Oancea și revista „Vasiova”, desfășurat la biserica ortodoxă „Nașterea Maicii Domnului” din Vasiova, acolo unde încă există iconostasul lucrat de Tata Oancea; o rugăciune de pomenire la bustul lui Tata Oancea aflat în curtea liceului care-i poartă numele, slujbă oficiată de pr. Doru Melinescu și pr. Silviu Ferciug, precum și vizionarea unui film despre viața și activitatea lui Tata Oancea, film realizat de Vasile Bogdan și Diana Trocmaier și prezentat în sala Centrului de Tineret „Vasiova” din cadrul Bibliotecii Publice „Tata Oancea”.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” Bocșa în parteneriat cu Centrul de Tineret „Vasiova” și Liceul Teoretic „Tata Oancea” Bocșa. Au participat oameni care l-au cunoscut pe Tata Oancea și familia acestuia, oameni de cultură prieteni ai bibliotecii, cadre didactice, elevi și preoți.

Tata Oancea a rămas în memoria oamenilor ca o figură pitorească a Vasiovei şi a Banatului, unic prin unele fapte ale existenţei sale. El este cunoscut pentru ce a însemnat în literatura şi publicistica bănăţeană interbelică, dar mai ales pentru dragostea sa pentru cărţi şi creaţie. Biblioteca Publică din Bocşa îi poartă numele şi-i cinsteşte memoria în fiecare an prin diferite activităţi specifice, de un festivism mai mult sau mai puţin pronunţat.

În acest an, deși unul omagial, momentul dedicat lui Tata Oancea a fost unul mai puțin fastuos, dar tratat cu multă seriozitate şi cu importanţa cuvenită, urmărind un program bine stabilit și continuând un proiect editorial de succes.
La 135 de ani de la nașterea lui Tata Oancea, biblioteca bocșană și Vasile Bogdan își propun editarea celui de-al doilea volum dintr-un ambițios proiect dedicat fabuloasei figuri a Banatului, Tata Oancea. „Eu, Don Quijote al Banatului. Fantastica viață a lui Tata Oancea.”, dezvăluind în continuare alte aventuri consemnate de acest Don Quijote al Banatului, volum aflat sub tipar la prestigioasa editură cărășană „TIM”, coordonată de criticul și istoricul literar Gheorghe Jurma.

Până la momentul lansării noului volum, îl vom omagia pe Tata Oancea recitându-i versurile, frunzărindu-i revista „Vasiova”, urmărind filmul realizat de Vasile Bogdan și Diana Trocmaier și amintindu-ne motto-ul său: „Munciți, cetiți, călătoriți!”

***


Născut în Vasiova în 29 august 1881 (la acea vreme Vasiova era un sat între localităţile Bocşa Montană şi Bocşa Română) într-o familie de ţărani, învaţă patru ani la şcoala românească din sat şi doi ani la cea nemţescă, dar citeşte extrem de mult şi devine un pasionat al cărţilor. Astfel reuşeşte să-şi încropească o importantă bibliotecă personală, devenind un adevărat bibliofil.

„Opera” sa de bază este revista „Vasiova”, pe care o realizează singur între anii 1929 – 1947. Este uluitor faptul că reuşeşte atâta timp să o susţină cu forţe proprii: scrie articole, adună materiale, execută manopera tipografului şi corectorului, îşi face publicitate şi aleargă din loc în loc s-o vândă, s-o distribuie.

A avut cinci copii, toţi absolvenţi de bacalaureat şi studii superioare, dar urmaşi nu are decât de la un singur copil: cel devenit preot. Fata acestuia locuieşte în Timişoara, iar casa părintească din Vasiova a fost vândută în urmă cu câţiva ani, după moartea ultimului fiu care trăia aici, Titus.

Tata Oancea a rămas în memoria oamenilor ca o figură pitorească a Vasiovei şi a Banatului, unic prin unele fapte ale existenţei sale. El este cunoscut pentru ce a însemnat în literatura şi publicistica bănăţeană interbelică, dar mai ales pentru dragostea sa pentru cărţi şi creaţie.

Biblioteca Publică din Bocşa îi poartă numele şi-i cinsteşte memoria în fiecare an prin diferite activităţi specifice, de un festivism mai mult sau mai puţin pronunţat.

În acest an, deși unul omagial, momentul dedicat lui Tata Oancea va fi unul mai puțin fastuos, dar tratat cu multă seriozitate şi cu importanţa cuvenită, urmărind un program bine stabilit și continuând un proiect editorial de succes.

În anul 2001, la 120 de ani de la naşterea lui Tata Oancea, biblioteca bocșană l-a omagiat pe vrednicul Tata Oancea prin realizarea unei cărţi – Vi-l prezentăm pe Tata Oancea – un volum care cuprinde studii şi amintiri ale unor oameni care l-au cunoscut şi l-au apreciat.
De asemenea, acea cărticică avea să deschidă seria Bocşa – istorie şi cultură, o serie care, în timp, a devenit un adevărat proiect editorial al Bibliotecii Publice „Tata Oancea” aducând în faţa cititorilor cărţi scrise de şi despre bocşeni, cărţi ale Bocşei, cărţi ale Banatului şi neamului românesc.

La sfârşitul anului 2010, sub egida Bibliotecii Publice „Tata Oancea” Bocşa, în seria „Bocşa – istorie şi cultură”, a apărut un volum inedit semnat de Tata Oancea: Moartea călugăriţei fără noroc. Cartea s-a născut prin recuperarea unui manuscris aruncat la gunoi de noii proprietari ai casei lui Tata Oancea. Omul care a salvat manuscrisul de la distrugere este dl. Ioan Săcuiu şi tot acesta l-a donat bibliotecii spre păstrare şi valorificare.

În anul 2011, la 130 de ani de la naşterea lui Tata Oancea, cel de-al 25 lea volum al seriei Bocşa – istorie şi cultură este unul dedicat bibliofilului şi publicistului, poetului şi sculptorului Tata Oancea, un volum semnat de prof.dr. Dumitru Jompan, care completează fondul documentar Tata Oancea al bibliotecii care-i poartă numele și se intitulează Folclorul și etnografia în revista „Vasiova”.

În anul 2013, la aniversarea celor 60 de ani de existență a bibliotecii publice la Bocșa, nu putea fi uitat patronul spiritual al acestei instituții. Trebuie precizat că în adresa din 24 martie 1992 venită din partea Inspectoratului pentru cultură Caraș-Severin cu privire la atribuirea numelui ”Tata Oancea” bibliotecii publice din Bocșa sunt specificate câteva condiții: calendarul anual al bibliotecii să cuprindă cel puțin un simpozion, un eveniment despre viața și activitatea lui Tata Oancea, să existe firmă și ștampilă cu numele acestuia și să fie constituit un fond de carte „Tata Oancea” în bibliotecă. Prin decizia Consiliului Județean din 2 iulie 1992 i se atribuie bibliotecii numele de „Tata Oancea” urmând a fi îndeplinite condițiile specificate de către Inspectoratul pentru Cultură Caraș-Severin. Așadar, din 1992, în fiecare an, a fost omagiat patronul spiritual al acestei instituții, iar la aniversarea celor 60 de ani de bibliotecă la Bocșa, tot în seria „Bocșa – istorie și cultură”, a fost editat primul volum din jurnalul lui Tata Oancea, jurnale încredințate de Titus Oancea jurnalistului Vasile Bogdan tocmai pentru realizarea unor astfel de cărți.

Aici trebuie amintit faptul că, în anul 2000, Vasile Bogdan și Diana Trocmaier de la TVR Timișoara au poposit la Biblioteca „Tata Oancea” din Bocșa pentru a cere sprijin în realizarea unui documentar privind viața și activitatea lui Tata Oancea, proiect realizat cu succes și prietenii care au rezistat în timp și s-au valorificat prin alte câteva filme reportaj. În acea perioadă, Titus Oancea a dăruit lui Vasile Bogdan jurnalele lui Tata Oancea, iar în 2013, la aniversarea bibliotecii, Vasile Bogdan prezenta primul volum dintr-un ambițios proiect dedicate fabuloasei figuri a Banatului, Tata Oancea. „Eu, Don Quijote al Banatului. Fantastica viață a lui Tata Oancea. Meandrele iubirii”.
La 135 de ani de la nașterea lui Tata Oancea, biblioteca bocșană și Vasile Bogdan își propun editarea celui de-al doilea volum din acest ambițios proiect, dezvăluind în continuare alte aventuri consemnate de acest Don Quijote al Banatului, volum aflat sub tipar la prestigioasa editură cărășană „TIM”, coordonată de criticul și istoricul literar Gheorghe Jurma.

Până la momentul lansării noului volum, îl vom omagia pe Tata Oancea recitându-i versurile, frunzărindu-i revista „Vasiova”, urmărind filmul realizat de Vasile Bogdan și Diana Trocmaier și amintindu-ne motto-ul său: „Munciți, cetiți, călătoriți!”

Data: 31 august 2016 • Vizualizări: 981