Tinerețe și mărturisire în Banatul de Munte

Tinerețe și mărturisire în Banatul de Munte

Album foto
Miercuri, 26 aprilie, Centrul pastoral „Sf. Ioan Gură de Aur” din municipiul Reșița a găzduit mai multe evenimente dedicate tinerilor din Episcopia Caransebeșului, în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Caraș-Severin”
Autor: George Lepădat
Miercuri, 26 aprilie, Centrul pastoral „Sf. Ioan Gură de Aur” din municipiul Reșița a găzduit mai multe evenimente dedicate tinerilor din Episcopia Caransebeșului, în cadrul „Zilelor credinței și culturii în Caraș-Severin”. Este vorba despre reuniunea delegațiilor ATOR Banatul de Munte și festivitatea de premiere la nivel eparhial a concursului național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, derulate de Patriarhia Română.

ATOR Banatul de Munte – „proiectul tinereții noastre”
Activitățile de la Reșița au debutat cu întâlnirea lunară a membrilor Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte. La această întâlnire au fost prezenţi membrii Consiliului Director al asociaţiei, directorii departamentelor, reprezentanţii filialelor zonale, dar şi preoţii coordonatori.

Întâlnirea a debutat cu un scurt moment de rugăciune, urmat de cuvântări de bun venit din partea gazdelor. Părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului pentru Tineret al Episcopiei Caransebeşului, a nuanţat în discursul său importanţa pe care întâlnirile de acest gen o au în dezvoltarea organizaţională a asociaţiei, dar şi cât este de important ca tinerii ortodocşi din Banatul de Munte să îşi menţină propria identitate şi propriile idealuri, pe care le pot materializa prin implicarea activă în cadrul organizaţiei.

În cele ce au urmat, Anita Radics, preşedinta Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte, a dat citire procesului verbal de la întâlnirea precedentă a membrilor ATOR Banatul de Munte, desfăşurată în 25 martie, la Moniom. După aceasta, fiecare filială zonală a prezentat raportul de activitate pentru luna precedentă, planurile de activităţi pentru luna următoare, dar şi problemele cu care se confruntă. De asemenea, s-a stabilit o agendă a activităţilor următoare pe care ATOR Banatul de Munte le va avea la nivel judeţean. Un alt punct important de pe ordinea de zi a fost reprezentat de discuţiile şi dezbaterile cu privire la componenţa şi atribuţiile Consiliului Director al asociaţiei, dar şi dezbaterea unui plan, în linii mari, după care va fi constituit statutul organizaţiei.

În încheierea întâlnirii, tinerii au tras concluzii pertinente ale dezbaterilor şi au stabilit data şi locul viitoarei şedinţe lunare. După rugăciunea de încheiere, aceştia au participat la o agapă frăţească.

„M-am bucurat să fiu astăzi alături de tineri minunaţi aici, la Reşiţa, şi să dezbatem viitorul asociaţiei noastre. A fost o întâlnire frumoasă, mai ales că Hristos a fost, ca de fiecare dată, în mijlocul nostru”, a mărturisit Emilia Petrea. „Atunci când suntem împreună, demonstrăm prin însăși frumusețea anilor noștri încrederea noastră în ceea ce ne dorim să construim, în proiectul tinereții noastre. Bucuria noastră este mare, și la fel și emoția prin care Îi mulțumim lui Hristos că se află întotdeauna în mijlocul nostru!” mărturiseşte Anita Radics, preşedinta Asociaţiei Tinerilor Ortodocşi din Banatul de Munte.

Premii pentru elevii participanți la concursul „Icoana și Școala mărturisirii”
Cea de-a doua parte a evenimentelor dedicate tinerilor organizate la Reșița s-a bucurat și de prezența Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului care a luat parte – alături de elevii, preoții și profesorii coordonatori, precum și de alți oameni de cultură din municipiu – la festivitatea de premiere la nivel eparhial a Concursului național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, derulat de Patriarhia Română. Evenimentul a fost deschis de o scurtă prezentare a proiectului – realizată de către părintele Mihai Ciucur, urmată de vizionarea unui material video cu principalele faze ale concursului la nivel eparhial. A urmat prezentarea de către elevi celor mai bune lucrări la secțiunea literară, după care au luat cuvântul diverși invitați, oameni de cultură și din domeniul educației care s-au implicat în derularea concursului. Doamnele profesoare Nicoleta Marcu – directoarea Casei Corpului Didactic Caraș-Severin și Lavinia Popp – de la Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, care au făcut parte din juriul concursului, au evidențiat calitatea deosebită a lucrărilor, atât la secțiunea literară, cât și la secțiunea artistică.

În cadrul festivității Preasfințitul Părinte Lucian a acordat un număr de 16 premii – constând în cărți și diplome – câte 5 premii pentru fiecare nivel de studiu (primar, gimnazial și liceal), precum și un premiu special. Câștigători ai locului I, pe cele trei nivele de vârstă, au fost desemnați următorii elevi: Ciucur Grigorie (clasa a -IV-a) de la Parohia Moniom, Martinovici Iasmina (clasa a VIII-a) de la Parohia ”Sf. M. Mc. Gheorghe” Moldova Nouă și Anita Radics (clasa a XI-a), de la Parohia Măureni – cea care va reprezenta Episcopia Caransebeșului la festivitatea de premiere la nivel național, care va avea loc la București, în data de 21 mai 2017. În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Lucian, a evidențiat impactul deosebit pe care concursul l-a avut la nivelul eparhiei și i-a felicitat pe elevii câștigători, dar și pe preoții și profesorii coordonatori.

Concursul național de creație „Icoana și Școala mărturisirii” s-a derulat în perioada ianuarie – aprilie 2017, la nivelul eparhiei participând peste 140 de elevi din 30 de parohii ale Episcopiei Caransebeșului.


Data: 28 aprilie 2017 • Vizualizări: 2772