Tinerețe și mărturisire în Valea Almăjului

Tinerețe și mărturisire în Valea Almăjului

Album foto
După amiaza zilei de joi, 23 martie, a fost una deosebită pentru tinerii, dar și preoții și profesorii implicați în proiectele Bisericii noastre din zona Văii Almăjului
Autor: Departamentul de tineret
Astfel, Liceul Teoretic „Eftimie Murgu” din Bozovici a găzduit festivitatea de premiere a celor mai talentați elevi participanți la concursul național de creație „Icoana și școala mărturisirii,” din zona Protopopiatului Băile Herculane. Întâlnirea a debutat cu o slujbă de mulțumirei oficiată în Paraclisul cu hramul „Buna Vestire” al unității de învățământ, la care au fost prezenți elevii participanți la concurs, dar și membri ai ATOR Banatul de Munte, filiala Valea Almăjului. În continuare, delegatul Preasfințitului Părinte Lucian, părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret al eparhiei, a făcut o scurtă prezentare a desfășurării concursului la nivel eparhial și a prezentat celor prezenți un interviu realizat cu doi iconari originari din Banatul de Munte – soții Matei și Kornelia Schinteie.

Evenimentul, la care au participat, conducerea unității de învățământ, preoți, dar și profesori de religie de la mai multe școli din Protopopiatul Băile Herculane, a continuat cu prezentarea celor mai bune lucrări la secțiunea literară și cu vernisarea expoziției de icoane realizate de copii în cadrul concursului. S-au evidențiat, prin originalitate și reprezentare artistică, icoanele pe sticlă realizate de copiii și tinerii din Bozovici, membri ai Centrului de tineret „Timotheos” din localitate. A urmat, apoi, festivitatea de premeiere, în cadrul căreia au fost acordate 13 premii, repartizate pe niveluri de studiu – primar, gimnazial și liceal. Copiii au primit premii constând în cărți, cd-uri și alte obiecte bisericești, precum și diplome din partea Preasfințitului Părinte Lucian, iar doamna Claudia Cherescu – profesor de religie la Bozovici – a fost recompensată cu o diplomă de excelență pentru implicarea sa deosebită în cadrul proiectului. La final, delegatul Centrului eparhial, a mulțumit conducerii liceului din Bozovici și a felicitat pe toți copiii și coordonatorii prezenți, transmițând, totodată, cuvântul de binecuvântare al Preasfințitului Părinte Episcop Lucian.

Seară duhovnicească „Tinerețe în Cuvânt” organizată de tinerii atoriști

După festivitatea de premiere de la liceu, tinerii membri ai ATOR Banatul de Munte, filiala Valea Almăjului, alături de preoții și profesorii coordonatori, s-au deplasat la Așezământul monahal „Țara Almăjului”, ctitorie a părintelui Petrică Zamela, profesor de religie la Liceul din Bozovici. Cadrul natural deosebit de frumos, alături de atmosfera de rugăciune specifică spațiului mănăstiresc, dar și de entuziasmul tinerilor, au contribuit din plin la petrecerea unei seri cu adevărat duhovnicești în paraclisul așezământului. Părintele Mihai Ciucur le-a vorbit tinerilor despre importanța studierii Cuvântului lui Dumezeu ”cel cu putere multă” care se regăsește în Sfânta Scriptură, îndemnându-i pe tineri să cerceteze cu Scriptura pentru afla Adevărul care-i va face cu adevărat liberi.

Coordonatorul activităților cu tinerii din eparhia Caransebșului le-a propus mai apoi, spre studiu și meditație, textul din Evanghelia după Ioan, capitolul 3, versetul 16: „Căci Dumnezeu așa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat, ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”. În finalul dialogului purtat cu tinerii, părintele inspector le-a prezentat un filmuleț pe tema versetului de mai sus, cu un puternic impact emoțional asupra tuturor celor prezenți. La rândul său, părintele profesor dr. Petrică Zamela, a mulțumit tinerilor prezenți, încurajându-i să devină mărturistori prin dragoste ai dreptei credințe. Finalul serii i-a regăsit pe toți cei prezenți la o agapă frățească oferită de obștea mănăstirii almăjene.

Referindu-se la evenimentele zilei, tânărul Brăduț Hânda – coordonatorul tinerilor atoriști din Valea Almăjului, a mărturisit cu buccurie că „roadele misiunii Bisericii încep să apară în rândul tinerilor almăjeni, festivitatea de premiere și seara duhovnicească venind ca o confirmare a acestui fapt”. „M-am bucurat nespus când am aflat că în Valea Almăjului va avea loc o festivitate de premiere a participanților la concursului Patriarhiei Române, și nu în orice loc, ci chiar în școală – acolo unde tinerii sunt educați și formați pe mai multe planuri, acest parteneriat între Biserică și școală fiind unul cât se poate de benefic pentru noi” a mai adăugat tânărul Brăduț Hânda.

„Am găsit aici – în frumoasa Țară a Almăjului – mulți tineri cu suflete curate și entuziaști în căutarea propriei identități pe Calea lui Hristos, ceea ce ne oferă o perspectivă luminoasă asupra misiunea cu tinerii a Bisericii noastre din Banatul de Munte” a mărturisit, la final, părintele Mihai Ciucur.


Data: 24 martie 2017 • Vizualizări: 903