Tineri și copii prezenți la Festivalul Internațional „Porțile Poeziei” Caraș-Severin

Tineri și copii prezenți la Festivalul Internațional „Porțile Poeziei” Caraș-Severin
La cea de-a 6-a ediție a Festivalului Internațional de poezie „Porțile Poeziei” în Caraș-Severin au fost prezenți copii și tineri de la centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului
Autor: Departamentul de tineret
În perioada 26-29 mai, s-a desfășurat cea de-a șasea ediție a Festivalului Internațional de poezie „Porțile Poeziei” în Caraș-Severin, eveniment organizat și în acest an de Direcția Județeană pentru Cultură Caraș-Severin, în colaborare cu mai multe instituții de cultură din județ. Printre partenerii festivalului s-a numărat, ca în fiecare an, Episcopia Caransebeșului, precum și două organizații de tineret care funcționează pe lângă două parohii, respectiv Centrul de Tineret „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Moniom și Centrul „Sfânta Mare Muceniță Ecaterina” din Oravița.

În prima zi a festivalului, joi, 26 mai, după deschiderea evenimentului, care a avut loc în Sala de Festivități a Consiliului Județean, în prezența reprezentanților instituțiilor județene și locale partenere, Palatul Cultural din municipiul Reșița a găzduit un meeting internațional de poezie. În cadrul acestui eveniment au urcat pe scenă toți poeții prezenți la festival și au recitat din creația proprie, fiecare dintre ei primind în dar, câte o icoană din partea copiilor și tinerilor de la Centrul de tineret Moniom. Icoanele au fost realizate chiar de către ei, în cadrul cercurilor artistice care se desfășoară aici. De asemenea, în cadrul momentelor artistice prezentate, pe scenă a urcat și corul de copii „Pui de cerb” al Centrului de tineret Moniom care a încântat numeroasa asistență cu un buchet de cântece ale copilăriei.

În cea de-a doua zi a festivalului, vineri, 27 mai, după o „întoarcere în timp” cu trenul, pe ruta Anina-Oravița, poeții prezenți, alături de organizatori au luat parte la programul artistic oferit de copiii de la Centrul de tineret din Oravița și au vizitat biserica istorica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din localitate.

Sâmbătă, 28 mai, un alt moment important din cadrul festivalului a avut loc la Mănăstirea Călugăra unde, cu binecuvântarea Preafințitului Părinte Lucian, a fost prezentă și o delegație a episcopiei noastre, condusă de părintele Daniel Alic, consilier cultural, alături de coordonatorul Departamentului de tineret, părintele Mihai Ciucur. În deschidere, corul „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a interpretat un buchet de cântece specifice perioadei, după care, grupul reunit de copii și tineri de la centrele de tineret din Oravița și Moniom, au prezentat un program de poezii și cântece tradiționale românești. La final, părintele Daniel Alic a prezentat un scurt istoric al mănăstirii Călugăra, iar poeții invitați la festival au recitat, în biserica mănăstirii, poezii cu mesaj creștin din creația proprie. Bucuria momentelor petrecute împreună a fost întregită de o agapă frățească organizată de obștea mănăstirii pentru toți cei prezenți.

„Poezia, înaltă, sublimă, este doar carnea duhului...,dar există şi o altă, ascunsă latură, greu de sesizat în cotidian, un Banat, o Românie tainică, rugătoare, pravoslavnică. Ideea Festivalului Internaţional de poezie ,,Porţile Poezie” Caraş-Severin, 2016, a fost, ca şi la celelalte cinci ediţii, să descopere, după umilele noastre puteri, tocmai această inimă vie şi definitorie a culturii române, a neamului românesc. La întrebarea dacă am reuşit, cu certitudine va răspunde abia timpul ce va să vină”, a concluzionat doamna Liubița Raichici, conducătoarea Direcției de Cultură a județului Caraș-Severin și coordonatoarea festivalului.

Festivalul Internațional „Porțile Poeziei” a reunit și în acest an poeți importanți sosiți din 17 țări de pe tot cuprinsul Europei, veniți să participe la cel mai important festival de profil care se desfășoară în județul Caraș-Severin.

Data: 31 mai 2016 • Vizualizări: 653