Tineri din Caraș-Severin în vizită la mănăstiri din Episcopia Slatinei și Romanaților

Tineri din Caraș-Severin în vizită la mănăstiri din Episcopia Slatinei și Romanaților

Album foto
O delegație de tineri, alături de preoți și profesori din județul Caraş-Severin au poposit, în drumul lor spre Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, găzduită de capitala țării, la mănăstirile construite în stil brâncovenesc din județul Olt
Autor: Antonia Marilă
Parteneriatele Bisericii îşi arată roadele în lucrarea cu tinerii, însămânțându-le în suflete comuniunea întru dragostea lui Hristos. Un astfel de parteneriat a înflorit şi între Episcopia Caransebeșului si Episcopia Slatinei şi Romanaților. Astfel, o delegație de tineri, alături de preoți și profesori din județul Caraş-Severin au poposit, în drumul lor spre Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din toată lumea, găzduită de capitala țării, la mănăstirile construite în stil brâncovenesc din județul Olt. Pelerinajul a debutat cu vizitarea Mănăstirii Căluiu, unde tinerii au fost întâmpinați cu multă dragoste de obștea mănăstirii și, după ce s-au închinat și au ascultat istoricul mănăstirii, au intonat un buchet de pricesne și au servit masa de prânz. A urmat, apoi, vizitarea Catedralei Episcopale din Slatina unde tinerii, de asemenea, și-au arătat bucuria de a-L slăvi pe Domnul prin cântec, iar, mai apoi, s-au închinat la Mănăstirea Clocociov. După apusul soarelui, tinerii au fost primiți şi găzduiți la Mănăstirea Brâncoveni cu o bucurie de nedescris care se citea pe chipurile angelice ale maicilor. Icoana făcătoare de minuni a mănăstirii a adus in viețile tinerilor miracolul de a fi împreună, descoperind in chipul Maicii Domnului dragostea de mamă care se răsfrângea în fiecare suflet În răsunet de muzică bizantină, tinerețea sălta de bucurie, grupul Eparhiei Caransebeşului intonând cântări închinate Sfinților Martiri Brâncoveni, dar şi Maicii Domnului, mărturisind astfel credința strămoșească nestrămutată pe care Constantin Brâncoveanu, împreună cu cei patru fii ai săi şi cu sfetnicul Ianache, au apărat-o cu prețul vieții.

Locaşurile de cult vizitate grăiau istoria Brâncovenilor, picturile vechi de secole si obiectele muzeelor transpunându-i pe cei prezenți într-o lume a jertfei şi a dăruirii. Monahii mănăstirilor au rostit îndemnuri de iubire a vrăjmaşilor, de pace şi curaj de mărturisire. A doua zi, de dimineață, după micul dejun, tinerii s-au închinat în biserica mănăstirii și au interpretat o serie de cântece printre care și Balada Brâncoveanului prin care au adus cinstire ctitorilor și sfinților ocrotitori ai mănăstirii.

Pe tot parcursul celor două zile, delegația eparhiei noastre a fost însoțită de părintele consilier Constantin Aldea, responsabil cu activitățile cu tinerii din cadrul eparhiei care, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Sebastian, chiriarhul locului, a oferit tinerilor noștri un program adecvat și divers de cunoaștere a istoriei și spiritualității locului. Mai apoi, la Slatina, tinerii din cele două eparhii participanți la întâlnirea de la București s-au reunit și au plecat împreună spre capitala țării.

Anastasia Coste, o tânără de 20 ani din Caransebeș, a mărturisit: ,, Oprirea de la Slatina a fost ca o preîntâmpinare a ceea ce ne aştepta la Bucureşti. În catedrala a cărei frumusețe nu am putut-o neglija am lăsat ecouri de uimire şi de pricesne, umplându-ne de căldura ei tocmai la vremea vecerniei. Întâlnirea cu grupul de tineri din Slatina ne-a dat o stare de întregire, ca şi când am fi recuperat un prieten. Cu două autocare şi un singur gând, am pornit spre ceea ce ne-a adus împreună şi ne-a pus laolaltă în cadrul slujbelor, atelierelor de discuții şi vizitelor din capitală".

Cele două delegații de tineri reunite – cea din Caraș-Severin și cea din Olt, au poposit, apoi, împreună în orașul care a născut cerului martiri - Piteşti. Tinerii au vizitat memorialul fostei închisori comuniste din oraş, fiindu-le amintite chinurile prin care au trecut preoții şi intelectualii țării in vremuri de răstrişte. Cunoscută ca ,,experimentul Piteşti", închisoarea a îmbogățit Raiul. Tinerii au intonat imnuri în amintirea celor adormiți întru dreapta credință, glasul lor stând sub semnul cuvintelor: ,,Avem un Rai de sfinţi în temniţi daţi la moarte /Şi aruncaţi în groapa neştiuţi / Dar astăzi dând pământul la o parte / Ies moaşte sfinte-n zeghe grea de deţinuţi."

George Lăpădat, un tânăr din Milcoveni, afirma în urma vizitei la Piteşti: ,,Fenomenul Pitești încă mai poate fi resimțit. Când intri în centrul de reeducare, zidurile urlă povestea sângeroasă care s-a petrecut acolo. Parcă încă auzi răcnetele feroce ale torționarilor care, prin chinurile pe care le-au făcut deținuților, au născut sfinți. Când am cântat <>, am simțit cum, parcă, mirosul de mir îmi invadează nările, semn al faptului că sfinții care s-au născut în Ceruri din acel loc erau lângă noi. Locul acela este atât de feroce, dar atât de sfânt. Nu pentru că misiunea sa ar fi fost una sfântă, ci pentru că prin misiunea aceea sângeroasă și inumană, Hristos a dăruit Raiul atâtor sfinți care acum se roagă pentru noi".

Sentimentele trăite de tinerii din delegația noastră au fost sintetizate de cuvintele mărturisitoare ale tinerei Mădălina Jojart din Reșița: „Am plecat spre București cu mult entuziasm și voie bună. Popasul făcut în județul Olt mi-a umplut sufletul de bucurie. Mănăstirea Clocociov îmi va rămâne toată viața în suflet. Nu pot descrie liniștea și pacea pe care am trăit-o acolo. În schimb, la Pitești, am fost copleșită de durere. Pășeam parcă cu frică în celule închisorii, acum goale și totodată pline de istorie și suferință, dar gândindu-mă la iubirea și credința de care au dat dovadă acei oameni mi s-a înveselit inima. Am realizat că Sfinții Închisorilor, despre care cunoșteam prea puține, sunt sufletul poporului român, iar eu mă simt binecuvântată că m-am născut româncă, însă o binecuvântare și mai mare e aceea că sunt ortodoxă.”

Așadar, parteneriatul s-a dovedit a fi rodnic, tinerii din cele două eparhii fiind uniți în cuget şi simțiri, ştiind că Hristos a fost este şi va fi în mijlocul lor!

Data: 6 septembrie 2016 • Vizualizări: 978