Tineri din Episcopia Caransebeşului în tabăra ecumenică de la Loreto, Italia

Tineri din Episcopia Caransebeşului în tabăra ecumenică de la Loreto, Italia
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, aproximativ 50 de elevi de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, dar și de la alte licee reșițene participă, alături de alţi o sută de tineri din Italia, Anglia, Suedia şi Danemarca, în perioada 30 iulie – 6 august, la cea de-a șasea ediție a taberei ecumenice „Da EurHome a EurHope”
Autor: Maria Avram, Anca-Mariana Câmpean
Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, aproximativ 50 de elevi, majoritatea de la Colegiul Național „Traian Lalescu” din Reșița, dar și de la alte licee reșițene, coordonați de pr. prof. Nicolae Chiosa, pr. Damaschin Tătaru și pr. prof. Emil Varga, participă, alături de alţi o sută de tineri din Italia, Anglia, Suedia şi Danemarca, în perioada 30 iulie – 6 august, la cea de-a șasea ediție a taberei ecumenice „Da EurHome a EurHope”.

Tematica taberei din acest an are în vedere trăirea de către tinerii aparţinând unor confesiuni creştine diferite, a tainei pascale, fiind dedicată câte o zi pentru prezentarea modului în care este percepută sărbătoarea Paştelui în fiecare Biserică. Organizatorii, coordonaţi de părintele Francesco Pierpaoli, au considerat pe drept cuvânt că Mântuitorul Iisus Hristos, răstignit şi înviat, este fundamentul comun al credinţei tuturor confesiunilor creştine. În fiecare zi a manifestării, tinerii participanţi, cu vârste între 13 şi 19 ani, caută să pătrundă semnificaţia Patimilor lui Hristos, în lumina Învierii şi a Pogorârii Sfântului Duh. Prezentarea Joii Mari a revenit participanţilor din Biserica Greco-Catolică, Vinerea Mare au prezentat-o luteranii, noaptea şi Ziua Învierii au descris-o ortodocşii, iar anglicanii au prezentat momentul Pogorârii Duhului Sfânt.

La eveniment a participat, ca delegat al chiriarhului caransebeşean, părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc, care a slujit, alături de ceilalţi preoţi ortodocşi prezenţi, Sfânta Liturghie, în ziua de sâmbătă, 2 august, dedicată temei Învierii Domnului şidelegaţiei ortodoxe. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul mare de tineri reşiţeni, care au mărturisit şi prin cântarea lor cât de frumoasă este Ortodoxia, impresionându-i pe toţi cei prezenţi.Spovediţi cu o seară înainte, toţi tinerii ortodocşi au primit în cadrul Sfintei Liturghii, Sfânta Împărtăşanie, cel mai important rod al Învierii Domnului.

,,În urmă cu câţiva ani, când am participat la această tabără pentru prima dată, am rămas surprinsă de diferenţa majoră dintre o liturghie ortodoxă şi o slujbă luterană. Aici am învăţat să apreciez aceste diferenţeşi am fost impresionată de faptul că întreaga comunitate ortodoxă se implică în slujbă. Apoi, am văzut că se folosesc o mulţime de obiecte de cult şi că gesturile rituale ale preotului ortodox au un profund simbolism religios. Anul acesta, am remarcat în special implicarea tinerilor la cântare, pe toată durata slujbei muzica fiind deosebit de frumoasă. Apoi, expresia de pe fețele ortodocșilor, implicați în slujbă și concentrați. Găsesc foarte interesantă necesitatea spovedaniei, înainte de împărtășanie, deoarece presupune un angajament mai mare din partea credincioșilor. Mi-a plăcut de asemenea foarte mult şiideea exprimată de părintele Alin, care a precizat că unitatea deplină va fi atunci când vom avea comuniune euharistică între noi şi că acesta trebuie să fie ţelul oricărei manifestări ecumenice”, a mărturisit Line Hede Jensen, o tânără din Danemarca.

După Sfânta Liturghie, părintele Alin Câmpean a conferenţiat pe tema Învierii lui Hristos, aşa cum este ea prezentată în Sfânta Evanghelie, subliniind specificul tradiţiei ortodoxe din perioada pascală. Apoi au urmat câteva mărturisiri din partea unor tineri reşiţeni, cu privire la modul în care se trăieşte acest mare praznic în Biserica Ortodoxă Română. Părintele GiorgioPaolini, coordonatorul tinerilor italieni din Pesaro,ne-a declarat: ,,Am urmărit cu multă atenție conferința şi am înţeles că şi pentru ortodocşi tema Crucii şi Învierii lui Hristos este fundamentală. Mi-a plăcut şi modul în care au fost subliniate unele aspecte specifice cultului ortodox şi încă o dată mi-am dat seama că pentru a ajunge la unitatea creştină, este esenţial să privim cu toţii la Iisus, Cel Răstignit şi Înviat şi la Crucea Sa, de unde se răspândeşte în lume speranţa”.

Programul unei zile obişnuite în tabăra Centrului„Giovanni Paolo II”, deşiîncărcat, dă participanţilor posibilitatea de a învăţa lucruri noi sau de a consolida cunoştinţe deja dobândite, de a se distra, dar şi de a-şi deschide inima şi mintea spre experienţe religioase care aduc în primul rând mulţumire sufletească. Începând ziua cu rugăciunea de dimineață, tinerii continuă prin a lua parte la o conferinţă, iar mai apoi discută în grupe de lucru, dezbătând cele auzite, împărtăşindu-şiexperienţeleşi subliniind atât diferenţele, dar în special asemănările dintre confesiunile lor. Înainte de prânz, are loc un moment emoţionant, numit ,,Rugăciunea Luminii”, în care tinerii se îndreaptă pe rând spre altar, depunând într-o procesiune câte o lumânare aprinsă şirugându-se pentru unitatea creştină. În a doua parte a zilei, grupurile de discuţieprezintă în plen concluziile la care au ajuns, însoțite de câte un desen reprezentativ. Un moment special este şimeditaţiaşi rugăciunea în aer liber, în grădina de măslini a centrului, numită simbolic „Deserto” (Deşertul), care aduce, în gândirea tinerilor, cu rugăciunea lui Iisus din Grădina Ghetsimani. La orele serii, au loc mai multe activităţi, sub forma unor workshop-uri: dans, cor, jurnalism, media, arte plastice, muzică religioasă și învățarea limbii engleze, participanţii având astfel posibilitatea de a-şi pune în evidenţă talentele, abilităţileşi a împărtăşi cu cei din jur cunoştinţele pe care le au în domeniul ce îi pasionează.

Înainte de a ajunge la Loreto, delegația reșițeană a petrecut 4 zile în parohia Borgo Santa Maria dinPesaro, înfrățiță cu Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Reșița. Alături de tineri romano-catolici din Pesaro, coordonați de Pr. paroh Giorgio Paolini, tinerii reșițeni s-au pregătit pentru tabăra din Loreto și au continuat să întărească legăturile de prietenie ce îi unesc de mai bine de 6 ani. Tocmai pentru a aprofunda aceste legături, tinerii români au fost invitați, duminică 27 iulie, după participarea la Sfânta Liturghie, de către familiile italiene din parohie la masa de prânz. A fost o bucurie foarte mare atât pentru adulți, unii de origine română, cât și pentru tineri care au simțit că au fost primiți ,,ca și cum am fi fost prieteni de o viață și ne-am reîntâlnit după mult timp”, după cum ne-a declarat Oana Fara, participând pentru prima dată la tabăra din Italia.

Data: 8 august 2014 • Vizualizări: 612