„Tineri în Biserică” la Caransebeș

„Tineri în Biserică” la Caransebeș
Vineri, 22 martie, a avut loc la Caransebeș prima etapă din ciclul de concusuri pe teme religioase „Să ne cunoaștem credința” din cadrul proiectului „Tineri în Biserică” derulat de Episcopia Caransebeșului
Autor: Serviciul Social-Misionar
Evenimentul – structurat sub forma unor activități diverse cu tinerii și copiii participanți – a fost găzduit de Asezământul Social „Sf. Andrei” al parohiei „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din localitate.

La întâlnire au participat 19 copii din clasele gimnaziale coordonați de doamna profesoară Dorina Coste de la Liceul „Traian Doda” și de părintele Mihai Iliuș de la parohia „Naștere Sf. Ioan Botezătorul” – parteneră în cadrul acestui proiect.

Manifestarea a debutat cu un moment introductiv în care, după rugăciunea de început, au fost prezentate pe scurt obiectivele și principalele activități din proiect. A urmat, apoi, prezentarea membrilor delegației Episcopiei Caransebeșului condusă de inspectorul pe probleme de tineret Mihai Ciucur – coordonatorul proiectului, după care s-a făcut prezența copiilor participanți.
Probele de concurs au fost structurate sub forma unor întrebări grilă și a unui eseu și s-a pus accent pe aspecte practice, concrete și primordiale în ceea ce privește credința ortodoxă.
În timp ce membrii comisiei au corectat lucrările, copiii au completat câte un chestionar prin care s-a urmărit identificarea nevoilor, problemelor, dar și a preferințelor copiilor și tinerilor. Importanța acestui demers – pe care copiii l-au tratat cu toată seriozitatea – pornește de la necesitatea cunoașterii aspirațiilor și așteptărilor tinerilor în scopul conturării unei strategii de lucru cu tinerii menite să îi aducă și să îi mențină în sânul Bisericii.

După acest moment, copiii au participat la discuții libere cu coordonatorul proiectului, însoțit de doamna profesoară Dorina Coste și de pr. Mihai Iliuș. În contextul acestor discuții copiii au primit asigurări că astfel de întâlniri vor continua, concursul fiind doar un moment de cunoaștere, de acomodare, în viitor fiind prevăzute și alte activități de acest fel.

După corectarea lucrărilor toți copiii au primit diplome de participare și pungi cu premii constând în obiecte bisericești. Și, pentru că a fost vorba totuși de un concurs, au fost anunțați primii trei clasați în ordinea mediilor, copii care, drept recompensă, vor participa la cea de-a treia ediție a taberei ortodoxe de creație „Credință și Artă pentru toți” în luna iulie a acestui an.
Așadar, pe primele trei locuri ale concursului s-au clasat în ordine: Crăciun Daniela, 12 ani – locul I, Frențiu Teofil, 12 ani – locul II, Liuba Cosmin – 13 ani – locul III.

La final, Mihai Ciucur, inspectorul pentru activități cu tinerii a precizat că „toți participanții la concurs sunt câștigători, chiar dacă doar primii trei vor merge mai departe în tabără. Cu toții sunt câștigători pentru că se are în vedere ca toți participanții să participe la activități pe care Episcopia și Parohia „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul” din Caransebeș le vor organiza în următoarea perioadă. Ei vor fi nucleul de tineri care vor fi angrenați în excursiile și taberele viitoare pe care Episcopia le va organiza, dar și în întâlnirile și discuțiile tematice pe care parohia le va găzdui în așezământul social – filantropic”.

Cu toții – organizatori și participanți deopotrivă – s-au despărțit cu promisiunea că acesta este doar începutul și că vor urma și alte momente, la fel de ziditoare ca cel pe care astăzi l-au trăit împreună.

Proiectul „Tineri în Biserică” se află la cea de-a doua ediție și are ca ca scop principal defsășurarea de activități instructiv-educative și artistice cu un număr de 75 de copii din parohiile partenere în proiect, dar și structurarea unei strategii de acțiune a Bisericii în ceea ce privește activitățile misionare și educative cu tinerii, în concordanță cu realitățile sociale ale prezentului.


Data: 24 martie 2013 • Vizualizări: 1270