Tineri ortodocși participanți la cea de-a șaptea ediție a taberei ecumenice de la Loreto

Tineri ortodocși participanți la cea de-a șaptea ediție a taberei ecumenice de la Loreto

Album foto
Cu bincuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, 70 de tineri, în cea mai mare parte elevi ai Colegiului Național „Traian Lalescu“ din Reșița, au participat în perioada 29 iulie – 5 august, la cea de-a șaptea ediție a taberei ecumenice „Da EurHome a EurHope“ desfășurată în Centrul de Tineret „Giovanni Paolo II” din Loreto, Italia.
Autor: Maria Avram, Anca-Mariana Câmpean
Cu bincuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, 70 de tineri, în cea mai mare parte elevi ai Colegiului Național ,,Traian Lalescu“ din Reșița, coordonați de pr. prof. Nicolae Chiosa și pr. Damaschin Tătaru, au participat în perioada 29 iulie – 5 august, alături de alți o sută de tineri romano-catolici din Italia, greco-catolici din România (Oradea) și Ungaria, și luterani din Suedia, la cea de-a șaptea ediție a taberei ecumenice „Da EurHome a EurHope“ desfășurată în Centrul de Tineret „Giovanni Paolo II” din Loreto, Italia.

Tema taberei din acest an s-a concentrat în jurul Perlelor Vieții, un rosariu neconfesional creat de episcopul suedez emerit Martin Lonnebo. Naufragiat pe o insulă grecească timp de câteva zile din cauza unei furtuni, episcopului i-a venit ideea creării acestui instrument ecumenic de rugăciune care să îi ajute pe toți creștinii, indiferent de confesiunea religioasă, să se roage într-un mod simplu, dar plin de profunzime. Cu această idee, ediţia din acest an a taberei a avut ca motto textul primei pescuiri minunate din Evanghelia de la Luca (5, 1-11) și în special cuvintele Mântuitorului ,,Du-te la apă adâncă…“, îndemn adresat tinerilor în parcursul lor pentru întărirea credinței. Cu acest prilej a fost creată o brăţară a Perlelor Vieții, cu scopul promovării ecumenismului şi unităţii între creştini, fiind aprofundate teme precum raportul credincioșilor cu Dumnezeu, Sfânta Taină a Botezului, iubirea creștină, moartea și învierea lui Iisus Hristos.

Programul încărcat din cadrul taberei Centrului Giovanni Paolo II dă participanților posibilitatea de a învăța lucruri noi, de a consolida cunoștințe deja dobândite, de a se distra, dar şi de a-şi deschide inima şi mintea spre experienţe religioase, creându-se o atmosferă spirituală specială în care tânărul este complet introdus și care îi permite să trăiască în mod autentic în societatea modernă Cuvântul Domnului. Ziua începe cu rugăciunea de dimineață, după care are loc o conferință, în fapt o scurtă cateheză, organizată pe rând de fiecare delegație, ceea ce le permite membrilor fiecărei confesiuni să își exprime punctul de vedere asupra subiectului de discuție din acea zi. Tinerii discută mai apoi în grupe de lucru, dezbătând ideile prezentate anterior, împărtășind experiențe într-un mod care face ca adesea accentul să nu cadă pe diferențe, ci pe asemănările dintre viziunile tinerilor și confesiunile pe care aceștia le reprezintă. Înainte de prânz, are loc zilnic un moment emoţionant, numit ,,Rugăciunea Luminii“, în care tinerii se îndreaptă pe rând spre altar, depunând într-o procesiune câte o lumânare aprinsă şi rugându-se pentru unitatea creştină şi pentru întărirea legăturilor dintre ei. În a doua parte a zilei, grupurile de discuţie prezintă în plen concluziile la care au ajuns, după sesiunea de feedback dându-se posibilitatea tuturor participanților de a lua cuvântul și a împărtăși ideile care i-au impresionat sau de a adresa întrebări conferențiarilor. Seara, au loc mai multe activităţi sub forma unor workshopuri: dans, cor, jurnalism, media, clowntherapy, muzică instrumentală, arte plastice, participanţii având astfel posibilitatea de a-şi pune în evidenţă talentele, abilităţile şi a împărtăşi cu cei din jur cunoştinţele pe care le au în domeniul ce îi pasionează.

Un moment special al taberei a avut loc sâmbătă, 1 august, când participanţii la tabără au fost în pelerinaj la mănăstirea Monte Giove şi au vizitat parohia Santa Famiglia din Fano. Aici au dezbătut alături de tinerii din această parohie teme legate de protejarea mediului înconjurător din perspectiva purtării de grijă asupra creației lui Dumnezeu. De asemenea, tinerii au participat duminică la Liturghia oficiată de Mons. Giovanni Tonucci, Arhiepiscopul de Loreto, în basilica Santa Casa din Loreto, care adăpostește pereții casei Fecioarei Maria din Nazaret.

Ziua de luni, 3 august, a fost una deosebită pentru delegația reșițeană, fiind dedicată ritului ortodox. Participant la eveniment ca delegat al chiriarhului caransebeșean, părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc, a slujit Sfânta Liturghie alături de ceilalți doi preoți ortodocşi români în capela San Vigilio a centrului. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul mare de tineri reşiţeni, care, spovediţi cu o seară înainte, au primit cu toţii Sfânta Împărtăşanie. Ceilalți participanți la Liturghie s-au arătat impresionați de nivelul de implicare al comunității ortodoxe în oficierea slujbei, dar și de profundul simbolism al gesturilor rituale făcute de preoți. Mai mult, spre bucuria tuturor, participanţii taberei au primit din partea Episcopiei Caransebeşului metanii ortodoxe şi iconiţe cu Mântuitorul Iisus Hristos, fiind transmis de asemenea şi mesajul de binecuvântare al Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian. Conferința delegației ortodoxe a pornit de la Perlele iubirii și a avut ca subiect iubirea creștină și în mod special necesitatea exprimării și a reciprocității prin fapte a acestui sentiment.

Înainte de a ajunge la Loreto, delegaţia reşiţeană a petrecut 4 zile în Parohia Borgo Santa Maria din Pesaro, înfrăţiţă cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Reşiţa. Alături de tineri romano-catolici din Pesaro, coordonaţi de pr. paroh Giorgio Paolini, tinerii reşiţeni s-au pregătit pentru tabăra din Loreto şi au continuat să întărească legăturile de prietenie ce îi unesc de mai bine de 7 ani și care au condus, pe plan social, la semnarea unui pact de fraternitate între orașul român și cel italian. Şi la Borgo Santa Maria, părintele Alin Câmpean, împreună cu părintele Nicolae Chiosa, au slujit Sfânta Liturghie, duminică, 27 iulie, iar ca semn al înțelegerii și legăturii profunde care s-a format între cele două delegații, tinerii români au fost invitaţi de către familiile italiene din parohie, la masa de prânz. În după-amiaza aceleiaşi zile, parohia a organizat o serbare la care tinerii români, îmbrăcaţi în straie tradiţionale au prezentat un moment folcloric din zona Banatului Montan.

Data: 7 august 2015 • Vizualizări: 789