Tineri pelerini în Banatul de Munte

Tineri pelerini în Banatul de Munte

Album foto
Peste 160 de copii și tineri, alături de preoți și profesori, de la centrele de tineret ale eparhiei și membri ai ATOR Banatul de Munte s-au aflat sâmbătă 17 iunie în primul pelerinaj organizat în cadrul programului „Tineri pelerini în Banatul de Munte”
Autor: Departamentul de Tineret
Este vorba de copii, tineri, dar și coordonatori și voluntari ai ATOR și ai rețelei de centre de tineret din municipiile Reșița și Caransebeș, dar și din Bocșa, Oravița, Moldova Nouă, Anina, Zăgujeni, Poaina Buchin și Valea Almăjului.

Pelerinajul a debutat cu vizitarea mănăstirii Călugăra, acolo unde preoții însoțitori au săvârșit o slujbă de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile dăruite în anul școlar proaspăt încheiat. Tinerii pelerini au avut, totodată, ocazia să se închine la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului care se găsește aici și să asculte un cuvânt de învățătură și să cunoască mai multe despre istoricul mănăstirii de la părinții din obștea monahală.

În continuarea pelerinajului, tinerii s-au îndreptat spre Mănăstirea Nera unde au fost întâmpinați cu bucurie de obștea monahală și de părintele duhovnic Teofan Munteanu. După ce s-au închinat și au intonat un buchet de pricesne și cântece religioase în biserica și paraclisul mănăstirii, tinerii au servit masa de prânz, după are au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor pe părintele Teofan, care le-a răspuns la întrebări și le-a adresat un bogat cuvânt de folos.

În cea de-a doua parte a zilei, grupurile de tineri, alături de coordonatorii lor au plecat în drumeție pe Cheile Șușarei, până la Cascada Șușara, o atracție turistică deosebită, situată în Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița.

Bucuria și entuziasmul clipelor petrecute împreună de către tinerii pelerini se deslușesc cu ușurință din propriile lor mărturii. ”Pentru mine acest pelerinaj a reprezentat o mare bucucurie si liniste sufleteasca: bucuria de a fi impreuna si de-al avea pe Hristos in mijlocul nostru, apoi linistea sufleteasca si căldura cu care am fost invaluiti la Mănăstirea Calugara și la Mănăstirea Nera. A fost și va rămâne în inimile si gândurile noastre o zi binecuvantata! ”, spune Nadia Popescu, din Oravița.

O altă membră a filialei ATOR din Oravița – tânăra Oana Oprea din Răcășdia – mărturisește, la rândul ei: „Ce poate fi mai frumos decat o zi minunata petrecută alături de familia ATOR? Am vizitat manastiri, ne-am rugat împreună, am aflat răspunsuri la întrebările de la părintele Teofan, iar apoi am plecat în drumetie cu veselie spre Cheile Șușarei, întorcandu-ne la fel de veseli și cu zâmbetele largi ! O nouă zi de neuitat, petrecută în marea familie ATOR...”.

O altă tânără – Emilia Petrea din Caransebeș – e de părere că „a fost o zi frumoasa,unde am avut ocazia de a ne întâlni din nou cu cei dragi si de a cunoaste noi prieteni. Cel mai mult m-am bucurat de hrana sufleteasca primita de la părintele Teofan, care m-a ajutat să mă întăresc sufletește. Am fost in mijlocul naturii unde am putut vedea minunatiile facute de Dumnezeu. Am avut încă o zi minunată, alături de părinții noștri dragi, de prieteni și de Dumnezeu!” .

Nu în ultimul rând, George Lăpădat – vicepreședinte ATOR – afirmă că „a fost o zi cu Hristos, in Hristos și pentru Hristos, în care am avut bucuria de a ne încărca duhovnicește cu învățăturile primite de la părintele Teofan, care ne-a dăruit sfat bun, spre păstrarea curăției tinereții noastre. Drumețiile și vizitele pe care le-am făcut ne-au descoperit frumusețile Banatului de Munte, dar ne-au și încredințat de minunăția lucrării lui Dumnezeu”.

Programul de pelerinaje „Tineri pelerini în Banatul de Munte”, derulat de Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte pentru al doilea an, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian - Episcopul Caransebeșului, își propune să ofere participanților șansa de a cunoaște locuri cu o însemnătate deosebită în plan spiritual din județul nostru, dar și posibilitatea de socializare și desfășurare a unor activități ziditoare în tinda Bisericii strămoșești de către copiii și tinerii alături de formatorii lor.

Data: 20 iunie 2017 • Vizualizări: 1449