Tineri pelerini în Valea Almăjului

Tineri pelerini în Valea Almăjului

Album foto
La Praznicul „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos, tinerii din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului au fost, pentru a treia oară în această vacanță de vară, pelerini în Banatul de Munte
Autor: Gianina Mădălina Jojart
La Praznicul „Schimbării la Față” a Mântuitorului Iisus Hristos, tinerii din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului au fost, pentru a treia oară în această vacanță de vară, pelerini în Banatul de Munte. Astfel că, primele ore ale dimineții i-a reunit pe tinerii pelerini pe Valea Almăjului, la Mănăstirea Almăj-Putna unde, alături de alți credincioși, au sărbătorit în mod deosebit hramul așezământului. Bucuria credincioșilor a fost încununată de prezența în mijlocul lor a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Preasfinția Sa a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În timpul Sfintei Liturghii, tinerii prezenți au putut simți cum Lumina „cea pururea fiitoare” a Taborului se revarsă în sufletele lor izvorând pace, liniște și multă bucurie duhovnicească. La finalul Sfintei Liturghii, mai mulți tineri s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului, putând exclama cu bucurie, la fel ca Sfântul Apostol Petru, „Doamne, bine este să fim noi aici!”

După agapa servită prin grija obștii monahale, tinerii au ales să petreacă câteva zeci de minute cântând pricesne, mulțumind în acest fel lui Dumnezeu și Maicii Domnului pentru toată purtarea de grijă.

În a doua parte a zilei, tinerii, pelerini și excursioniști deopotrivă, și-au îndreptat pașii spre Morile de apă de la Rudăria. Cele 22 de mori cu ciutură, păstrate pe Valea Rudăriei, datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și compun cel mai mare complex mulinologic din România și din sud-vestul Europei. Tinerii au simțit o reîntoarcere în timp, deoarece morile sunt funcționale, iar oamenii din sat încă macină cerealele acolo.

Ultimul popas a fost făcut pe Cheile Minișului, în Parcul Național Cheile Nerei, unde tinerii au putut admira Cascada Bigăr, celebră după ce o publicație din SUA a numit-o cea mai spectaculoasă cascadă din lume, dar și Izbucul și Peștera Bigăr.

Tinerii pelerini au încheiat această zi binecuvântată dând slavă lui Dumnezeu pentru toate, fiind încredințați că pot deveni „fii ai luminii” deoarece Dumnezeu le-a călăuzit pașii pe calea cea adevărată.

„În această zi de mare sărbătoare am avut bucuria să mă număr printre tinerii pelerini în Banatul de Munte, la un nou pelerinaj menit să îmbine rugăciunea, cunoașterea și voia bună. Cu fiecare pelerinaj la care particip simt cum mă zidesc sufletește și mă întăresc duhovnicește pentru a putea face față tuturor ispitelor, iar la Mănăstirea Almăj-Putna parcă și gândurile mele au tăcut, m-am umplut de liniște și bucurie. Cu acest prilej, noi, tinerii, am demonstrat încă o dată că a fi tânăr creștin ortodox, că a iubi Biserica și pe Dumnezeu, nu înseamnă a disprețui muzica și voia bună, ci din contră, sufletul tineresc și veselia pe care o emanăm pot fi creatoare de frumos, de iubire, de uniune”.

Data: 8 august 2016 • Vizualizări: 801