Tinerii – între libertate și frumos

Tinerii – între libertate și frumos
În perioada 21-24 septembrie 2017, în municipiul Reșița s-a desfășurat prima ediție a Simpozionului de teatru pentru copii și tineret „Val verde”
Autor: Departamentul de tineret
În perioada 21-24 septembrie 2017, în municipiul Reșița s-a desfășurat prima ediție a Simpozionului de teatru pentru copii și tineret „Val verde”, organizat de Școala de teatru „Dan Mirea”, Teatrul de Vest Reșița și Primăria Municipiului Reșița. Printre partenerii implicați în organizarea acestui eveniment s-a numărat și Centrul de tineret Moniom – organizație non-profit care desfășoară, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, numeroase activități cu caracter educativ, cultural și filantropic la nivelul municipiului Reșița.

Astfel, răspunzând invitației domnului Dan Mirea – coordonatorul simpozionului, membrii Centrului de tineret Moniom, coordonați de prof. Georgiana Ciucur, au organizat, în după amiaza zilei de sâmbătă, 23 septembrie, un workshop cu tema: „Tinerii – între libertate și frumos”. Au fost prezenți, alături de voluntarii centrului, tineri de la liceele din municipiu, tineri de la Centrul de tineret Vasiova, dar și actori implicați în organizarea simpozionului. Dezbaterile – foarte apreciate de către participanți – au vizat conexiunile existente între credință și artă, între sacru și profan, precum și căutările tinerilor în direcția împlinirii prin artă și a desăvârșirii prin credință. Workshopul a fost structurat pe cinci ateliere de discuții, moderate de voluntarii centrului, și anume: Tânărul liber, Tânărul frumos, Arta Cuvântului, Muzică și dans, Teatru și film. „Mi-a plăcut mult atelierul de discutii pe care l-am organizat alături de colegii mei și cred că și celor care au participat le-au plăcut mult atât temele de discutii, cât și celelalte jocuri și lucruri pe care le-am făcut împreună”, a mărturisit Alexanda Crîsta, una din voluntarele centrului de la Moniom.

Pe lângă această activitate, organizată chiar de ei, tinerii de la Centrul de tineret Moniom au participat, timp de trei zile la un atelier de teatru forum, alături de alți tineri din municipiu, ocazie cu care și-au putut dezvolta atât abilitățile artistice, cât și cele de comunicare. Despre cât de mult i-a ajutat în devenirea lor participarea la acest curs, mărturisesc, în cele ce urmează, chiar tinerii participanți. „Deși am mai participat la cursuri de teatru, acesta a fost ceva special. Am învățat multe jocuri si exercitii foarte interesante, pe care sper că le voi mai putea face si pe care sunt sigură că le voi putea folosi în viitor,” e de părere Alexandra Crîsta. La rândul său, Ionuț Panacea, un tânăr student din Moniom, e de păere că „prin participarea la atelierele de teatru din cadrul Simpozionului «Val Verde» am reușit să descopăr și alte laturi ale personalității mele. Deși la început teatrul poate părea dificil, pe parcurs lucrurile se schimbă și vreau să recomand tinerilor de toate vârstele să participe la o asemenea experiență inedită, în măsura în care vor avea această ocazie”. Un alt tânăr din Moniom, Alexandru Vuc, mărturisește, la rândul său: „Am avut șansa de a cunoaște cu adevărat ceea ce înseamnă teatrul. În cadrul workshopurilor la care am participat am început să-mi descopăr noi aptitudini, cum ar fi răbdarea și memoria vizuală. De asemenea, am cunoscut oameni noi, cu idei noi, pe care sper să reușesc să le duc mai departe”.

Implicarea tinerilor în acest eveniment, organizat în premieră la Reșița, s-a concretizat prin sprijinirea, ca și voluntari, a celorlate activități din cadrul simpozionului: ateliere de păpușărie, pictură, magie, precum și spectacolele de teatru pentru copii și tineret. Simpozionul s-a închieat duminică, 24 septembrie, la orele serii, odată cu reprezentația piesei „Migraaanți”, în regia lui Matei Vișniec, la care au luat parte, în calitate de invitați și tinerii și coordonatorii Centrului de tineret „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” Moniom.

Data: 26 septembrie 2017 • Vizualizări: 465