Tinerii în pelerinaj la mănăstirile cărăşene!

Tinerii în pelerinaj la mănăstirile cărăşene!
În preziua Duminicii a XXV-a după Rusalii,a samarineanului milostiv, tinerii şi copiii din Moldova-Nouă, Şuşca şi Pojejen au participat la un pelerinaj organizat de profesoara de religie de la şcoala Gen.Nr.3 din Moldova-Nouă
Autor: Pr. Remus Căta
În preziua Duminicii a XXV-a după Rusalii,a samarineanului milostiv, tinerii şi copiii din Moldova-Nouă, Şuşca şi Pojejena, între care şi cei ce fac parte din proiectul ”Hristos împărtăşt copiilor” de la Parohia “Sf.Împ.Constantin şi Elena” din oraşul de pe Dunăre, au participat la un pelerinaj organizat de profesoara de religie de la şcoala Gen.Nr.3 din Moldova-Nouă, d-na preoteasă prof. Matei Cristina fiind însoţită de părintele Ioan –Virgiliu Matei de la Parohia Şuşca, d-na preoteasă dr.Căta Daniela din Moldova-Nouă şi alte cadre didactice de la aceeaşi școală.

Astăzi, mai mult ca oricând, învăţătura despre Dumnezeu nu mai poate rămâne între ziduri de şcoli şi între scoarţe de cărţi. Se cere transformată în hrană duhovnicească pentru poporul Lui Dumnezeu, în "pâine şi apă pentru suflet", pe linia sintagmei patristice, conform căreia "să dai fiecărei părţi din tine ceea ce i se cuvine".

Pelerinajul religios, spunea Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, este o căutare în lumea aceasta a ceea ce nu este din lumea aceasta: "Împaratia lui Dumnezeu" despre care Domnul nostru Iisus Hristos a spus: "Căutaţi mai întâi împărăţia lui Dumnezeu" (Matei 6, 33), sau: "Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta" (Ioan 18, 36). Astfel, experienţa pelerinajului este un prilej de împrospătare a vieţii spirituale şi de întărire a credinţei.

Itinerariul a fost ales de profesori alături de copii şi a cuprins două mănăstiri şi un schit.Plecarea s-a făcut de la ora 8 dimineaţa din faţa liceului din oraş .Au fost vizitate mănăstirea Nera,una din cele mai mari mănăstiri din cuprinsul Eparhiei Caransebeşului,unde copii au putut participa la slujba parastasului ţinută în bisericuţa mănăstirii, după care au pornit spre mănăstirea Călugăra, aşezământ monahal cu o mai veche tradiţie spre deosebire de celelalte două vizitate în această zi de noiembrie însorită şi binecuvântată de Dumnezeu, care a încălzit nu numai întreaga făptură de sub soare ci şi inimile celor aflaţi în aceast pelerinaj.

A urmat apoi Schitul Nicolinţ,unde copii au putut să admire şi noua pictură a bisericii care tocmai a fost sfinţită de ierarhul nostru, P.S.Lucian, Episcopul Caransebeşului. La toate aceste biserici ei au avut ocazia să asculte şi istoria acestor locuri sfinte şi binecuvântate de Dumnezeu şi să se închine la moaştele sfinţilor.

Credem că această călătorie spre cele sfinte a fost nu numai o bucurie pentru copii ci şi o “gustare” din "pâinea şi apa pentru suflet",de care fiecare copil are nevoie.


Data: 15 noiembrie 2010 • Vizualizări: 1419