Tradiție și mărturisire la Mănăstirea Poiana Mărului

Tradiție și mărturisire la Mănăstirea Poiana Mărului

Album foto
Mii de oameni și-au îndreptat pașii în această zi la hramul Mănăstirii Poiana Mărului din județul Caraș-Severin
Autor: Serviciul Prezidial
Mii de oameni și-au îndreptat pașii în această zi să fie în comuniune cu obștea monahală de la Mănăstirea Poiana Mărului deoarece Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul este ziua hramului pentru acest așezământ monahal din județul Caraș-Severin. Credincioșii veniți de aproape sau de departe din Episcopia Caransebeșului, dar și din eparhiile învecinate au participat la Sfânta Liturghie oficiată în altarul de vară special amenajat, de către Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

De Sfântul Potir s-au apropiat foarte mulți oameni, acesta fiind momentul cel mai important pentru întărirea duhovnicească a celor care au ales să se roage lui Dumnezeu la Poiana Mărului. Au fost și numeroși copii și tineri, dar și autorități locale și oficialități din jonă. Sfânta slujbă a fost înfrumusețată prin cântarea la strană oferită de Corala „Contrast” din Timișoara.

Nu doar în ziua hramului s-au înălțat rugăciuni, sărbătoarea începând de ieri seară când un sobor de preoți au purtat în procesiune icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului ce datează din anul 1520 și care se păstrează la Parohia Măru, aceasta fiind adusă până sus la mănăstire în sunetul cântărilor de cinstire a Sfintei Fecioare. Acest an este al 10-lea de când tradiția procesiunii cu icoana Maicii Domnului de la Măru este adusă în ajunul hramului așezământului monahal din poiană spre închinare și cinstire.

După ce a fost întâmpinată de obștea monahală și credincioși, icoana a fost pusă în sfântul locaș al mănăstirii unde a fost lăsată spre închinare pe parcursul Slujbei Vecerniei cu Litie, a Utreniei, Acatistului Sfântului Ioan Botezătorul și rugăciunilor de dezlegare. De asemenea toți credincioșii și pelerinii care au participat la Sfânta Liturghie din ziua hramului s-au putut ruga Maicii Domnului închinându-se la icoana pictată în Sfântul Munte Athos cu aproape 500 de ani în urmă. Tuturor celor care au călcat pragul mănăstirii Poiana Mărului, astăzi de ziua hramului, obștea monahală le-a oferit și o gustare.

„Îi mulțumimm Maicii Domnului căci astăzi ne-a însoțit cu rugăciunile ei și toți ne-am închinat uneia dintre cele mai vechi icoane din eparhia noastră, o preafrumoasă icoană din prima jumătate a secolului al 16-lea. Așadar, în anul omagial al sfintelor icoane participăm din nou la o procesiune cu o icoană făcătoare de minuni și în același timp ne aducem aminte de toți apărătorii și mărturisitorii dreptei credințe din timpul regimului comunist, dar trebuie să avem în vedere și mărturisirea pe care a făcut-o Sfântul Ioan Botezătorul, curajul mărturisirii, primejdia mărturisirii, plata mărturisirii, dar și răsplata mărturisirii, pentru că însuși Mântuitorul l-a numit pe Sfântul Ioan, îngerul Domnului care a pregătit calea Lui și l-a numit cel mai mare om născut din femeie. Aceasta este plata pe care a primit-o Botezătorul Domnului pentru mărturisirea și osteneala sa”, a subliniat Presfințitul Părinte Lucian.

Situată în frumosul peisaj bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, această mănăstire a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie.


Data: 24 iunie 2017 • Vizualizări: 4028