„Trebuie să-i iubim pe toți ca pe noi înșine”

„Trebuie să-i iubim pe toți ca pe noi înșine”

Album foto
Cei aproximativ 500 de tineri care participă zilele acestea la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au continuat activitățile miercuri, 19 iulie
Autor: Departamentul de tineret
Cei aproximativ 500 de tineri care participă zilele acestea la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au continuat activitățile miercuri, 19 iulie, prin dezbaterea unor probleme de mare actualitate în cadrul unor ateliere de lucru, pe metoda cafenelei publice în care tinerii au fost încurajați să-și spună opinia. „Noi suntem foarte bucuroși că sunt tineri implicați, tineri care sunt dornici să vorbească și mai mult decât atât este un plus pentru că ei au viziuni diferite, iar prin aceste dezbateri ei și le pot împărtăși și pot forma o opinie clară, care să stea în picioare pentru toată lumea. Sperăm ca aceste dezbateri să fie rodnice și ceea ce s-a discutat aici să fie luat în considerare pentru binele Bisericii noastre dreptmăritoare”, a subliniat tânărul George Lepădat, voluntar.

Temele de dezbatere au vizat raportarea la aproapele nostru, relația cu familia, despre Pilda Samarineanului milostiv, subiecte care i-au antrenat pe adolescenți în discuții. „Noi ne-am gândit că aproapele nostru nu este doar cel pe care îl cunoaștem și îl vedem zi de zi, ci toți ceilalți oameni. Trebuie să ne dorim să avem cât mai mulți prieteni, dar în același timp trebuie să avem grijă că unii pot genera relații toxice și te pot ghida pe un drum greșit, dar în privința iubirii trebuie să-i iubim pe toți ca pe noi înșine”, au mărtuisit tinerii în urma concluziilor din cadrul echipelor formate.

„Tinerii au avut posibilitatea să dezbată în acest cadru, pentru că de cele mai multe ori din partea noastră a Bisericii există un monolog, există cateheze, predici, dar prin aceste metode non-formale, cum este și cafeneaua publică, se încurajează partea de dialog și foarte important am încercat ca discuțiile să fie moderate de către tineri, sau de către profesori de religie, adică tinerii să vorbească între ei, pentru că dacă reușesc acest lucru vorbesc fără inhibiții. S-au pus în discuție problemele tabu, problemele care pândesc tânăra generație astăzi, drogurile, sexualitatea, lucruri despre care au posibilitatea destul de puțin să vorbească, deoarece nici acasă și nici în mediile școlare nu se abordează subiectele acestea, iar acest gen de întâlniri le permite să se exprime într-un mod liber”, a arătat părintele Mihai Ciucur, inspector eparhial în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului.

Tot miercuri și-au îndreptat pașii cu toții să viziteze și să se închine la Mănăstirea Vasiova, după care au mers pe străzile municipiului Reșița în procesiune, intitulată generic „Procesiunea Tinereții”, pe tot traseul de la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bd. Muncii – Intim – Bd. Republicii și până la Catedrala „Schimbarea la Față” intonând pricesne și cântări patriotice.

Spre seară renumitul actor Dan Puric le-a vorbit în Parcul Tricolorului din Reșița despre ce înseamnă să fii român. El s-a adresat tinerilor în stilul său atractiv, îndemnându-i să nu renunțe la tot ceea ce ne definește ca și români, dar în special ca și creștini, deoarece istoria poporului român s-a clădit prin jertfe, iar viitorul va fi decis de tânăra generație dacă va păstra icoana neamului nostru.


Data: 20 iulie 2017 • Vizualizări: 2171