Trei arhierei la sărbătoarea satului Godeanu

Trei arhierei la sărbătoarea satului Godeanu
Vineri, 17 iulie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a participat la Ciumarca satului Godeanu
Autor: www.episcopiaseverinului.ro
Cu prilejul sărbătorii de ciumarcă, a devenit deja o tradiţie ca în miez de vară, pe dealul Chiciora din localitatea Godeanu, să se adune la rugăciune arhierei, preoţi, diaconi şi credincioşi. Anul acesta, vineri, 17 iulie, la sărbătoare au participat Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.

Chiar dacă temperatura trece frecvent de 30 de grade Celsius, înarmaţi cu armele credinţei, toţi cei prezenţi petrec în rugăciune profundă timp de aproximativ 3 ore. Se săvârşeşte Sfânta Liturghie şi se citesc rugăciuni pentru îndepărtarea de boli, rugăciuni de sănătate şi de dezlegare.

Atmosfera duhovnicească a fost întreţinută de imnele bisericeşte interpretate cu măiestrie de o parte din membrii corului Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei.

Ciumarca reprezintă o zi specială ce se sărbătorea pentru apărarea de ciumă. Aceasta a fost instituită de Sfântul Nicodim cel Sfinţit de la Tismana, care ajungând în satele Mehedinţiului a constatat că acestea erau bântuite de ciumă, o boală molipsitoare care a decimat populaţia Europei în secolul al XIV-lea. Sfântul mergea prin sate în zilele de vineri, făcea rugăciuni împreună cu toţi locuitorii ca molima să ia sfârşit.

Rânduiala se păstrează şi astăzi. Astfel, în fiecare sat de deal şi de munte din Mehedinţi se prăznuieşte această sărbătoare denumită ciumarcă, la data stabilită pentru fiecare zonă.

Data: 18 iulie 2015 • Vizualizări: 522