Trupa de teatru Civic Art din Bucureşti pe scena Teatrului de Vest din Reșița

Trupa de teatru Civic Art din Bucureşti pe scena Teatrului de Vest din Reșița

Album foto
La Teatrul de Vest din Reșița s-a jucat miercuri, 4 noiembrie, piesa de teatru „Întoarcerea zidarului”, ce poartă semnătura seniorului dramaturgiei contemporane româneşti, Dan Tărchilă
Autor: Serviciul Cultural
La Teatrul de Vest din Reșița s-a jucat miercuri, 4 noiembrie, piesa de teatru „Întoarcerea zidarului”, ce poartă semnătura seniorului dramaturgiei contemporane româneşti, Dan Tărchilă. Prezentat de către trupa de teatru Civic Art din Bucureşti, spectacolul îşi trage seva din legenda „Mănăstirea Argeşului”, despre care George Călinescu spunea că este „mitul estetic al poporului român”. La evenimentul organizat de Episcopia Caransebeșului au fost prezenți preoți din localitate, oameni de cultură, precum și foarte mulți iubitori ai teatrului. Din partea Eparhiei Caransebeșului a fost prezent părintele Daniel Alic, consilier cultural, care a subliniat că această manifestare face parte din evenimentele organizate cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la întemeierea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului.

„Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopia Caransebeşului a organizat astăzi la Reşiţa, oraşul reşedinţă al județului Caraș-Severin, un spectacol de teatru creştin. Această manifestare se înscrie în şirul de evenimente pe care Centrul Eparhial le-a susţinut cu ocazia aniversării celor 150 de ani trecuţi de la întemeierea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului, cea mai veche instituţie bisericească superioară din Banat. Nădăjduim ca spectacolul de astăzi să fie pentru Episcopia noastră şi începutul unei colaborări frumoase cu trupa de teatru Civic Art din Bucureşti”, a subliniat părintele consilier Daniel Alic.

Textul piesei este un eseu dramatic bine conceput, valoarea acestuia fiind întregită de ,,formă”, adică de replicile pline de sensuri, scrise într-o frumoasă şi curgătoare limbă română. „Întoarcerea Zidarului”, ne reîntoarce la frumuseţi uitate reamintindu-ne că actul creaţiei înseamnă, rugăciune, smerenie, jertfelnicie, iubire şi iertare. Dramaturgul Dan Tărchilă, reuşeşte să demonstreze cu rigurozitate că actul creator presupune dăruire, pasiune şi cu siguranţă o ,,tainică jertfă”. Meşterul Manole este cel care îl întruchipează pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, care prin credinţă şi iubire de Dumnezeu, în dreptate şi smerenie, cinstind amintirea înaintaşilor, a condus poporul dreptcredincios spre multe împliniri duhovniceşti şi artistice, între care cea mai strălucită este Mănăstirea Argeşului.

Data: 6 noiembrie 2015 • Vizualizări: 625