Tundere în monahism la Mănăstirea Poiana Mărului

Tundere în monahism la Mănăstirea Poiana Mărului

Album foto
În această zi când Biserica noastră o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, Preasfințitul Părinte Lucian, a oficiat Sfânta Liturghie și slujba călugăriei la Mănăstirea Poiana Mărului
Autor: Serviciul Prezidial
„Astăzi a fost ca o prelungire a praznicului „Schimbării la Față” și ne bucurăm pentru că deși a fost o zi lucrătoare, credincioșii apropiați acestui așezământ monahal au ales să vină la sfânta biserică, asta demonstrând că iubesc rugăciunea, Sfânta Liturghie, iubesc pe Hristos și acest loc binecuvântat”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, astăzi, 7 august, la Mănăstirea Poiana Mărului din județul Caraș-Severin.

În această zi când Biserica noastră o cinstește pe Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla, Preasfințitul Părinte Lucian, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Poiana Mărului, cu acest prilej Părintele Episcop săvârșind și slujba călugăriei pentru rasofora Teodora, viețuitoare la acest așezământ monahal. Rânduiala călugăriei pentru maica Teodora a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii. Ea se nevoiește la Mănăstirea Poiana Mărului de 7 ani și de astăzi a devenit monahie după ce a depus voturile monahale.

„Am trăit astăzi momente de mare emoție duhovnicească deoarece ne aducem aminte cei care ne-am asumat viața monahală, de jurământul pe care l-am depus înaintea sfântului altar, așa cum maica Teodora a făcut, s-a răstignit, murind lumii și înviind împreună cu Hristos la viața cea duhovnicească”, a arătat în cuvântul său Preasfințitul Lucian.

Ierarhul a mai subliniat faptul că „noi toți, nu doar călugării, trebuie să fim conștienți că nu este suficient să mărturisim în fața lui Dumnezeu că nu voi mai păcătui și că vreau să pun început bun vieții mele, pentru că vom fi judecați după ceea ce vom face. Așadar, și monahii și credincioșii și preoții ar trebui să reflectăm cu toții la făgăduințele pe care le-am făcut în fața Mântuitorului Hristos, la botez, la hirotonie, la călugărie și de multe ori la Taina Spovedaniei și astfel să împlinim aceste făgăduințe, deoarece Mântuitorul ne spune că cel ce Îl iubește păzește poruncile Lui”.

Momentul călugăriei înseamnă clipe de profundă meditaţie, emoţie maximă şi punct de plecare pentru o nouă formă de vieţuire, de aceea se mai numeşte şi al doilea botez. Ceremonia intrării în monahism este o slujbă deosebită, unică în felul ei. Prin această slujbă, o persoană obişnuită, care nu are obligaţii familiale, devine monah/ie. Acea persoană se rupe, se desparte de tumultul lumii şi intră în soborul monahilor/iilor.

La Mănăstirea Poiana Mărului pe lângă programul duhovnicesc de rugăciune, călugăriţele vieţuitoare desfășoară activităţi administrative și se îndeletnicesc cu confecţionarea de veşminte preoţeşti. Cadrul natural şi aerul curat oferă pelerinului şi turistului momente de înălţare sufletească şi sănătate trupească în tinda mănăstirii de la Poiana Mărului.

Data: 7 august 2018 • Vizualizări: 1464