Un altfel de model pentru tinerii noștri

Un altfel de model pentru tinerii noștri

Album foto
Luni 3 octombrie și marți 4 octombrie elevii Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița și ai Liceului „General Dragalina” din Oravița au avut în mijlocul lor un invitat aparte cu care au putut dialoga pe teme de interes pentru ei
Autor: Departamentul de tineret
În cadrul unui parteneriat între Episcopiei Caransebeșului și Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, care are ca scop transmiterea și consolidarea în rândul tinerilor a unor valori morale și civice pe principii sănătoase, luni 3 octombrie și marți 4 octombrie elevii Colegiului Național „Traian Lalescu” din Reșița și ai Liceului „General Dragalina” din Oravița au avut în mijlocul lor un invitat aparte cu care au putut dialoga pe teme de interes pentru ei.

Unul dintre elevii liceului reșițean – tânărul Voin Valentin-Ion, a surprins în câteva fraze importanța și impactul pe care evenimentul – în premieră în eparhia noastră - l-a avut asupra tinerilor participanți.

„Noi, elevii Colegiului Național ,,Traian Lalescu” din Reșița, în parteneriat cu Episcopia Caransebeșului și Universitatea ,,Eftimie Murgu” din Reșița, alături de distinșii noștri profesori și cu sprijinul Monahului Moise și a părintelui Mihai Ciucur, inspector pentru activitățile cu tinerii al eparhiei, am avut parte de o altfel de activitate, avându-l ca invitat pe cântărețul Mihai Stelian Crăciun, cunoscut în lumea hip-hopului ca Cedry2k, ce ne-a oferit informații prețioase din experiența sa de viață. Dialogul s-a desfășurat în Sala ,,Aula Magna” a Universității ,,Eftimie Murgu” Reșița, însă reverberațiile sfaturilor primite au depășit cu siguranța acel spațiu și s-au așezat în mintea noastră, unde vor rămâne pentru cât mai mult timp.

Reîntoarcerea la creștinism, dragostea pură și adevărată, valorile morale și etice, tentațiile societății au fost punctele în jurul cărora s-a dezvoltat discuția noastră. Subictele au fost diverse, iar întregul dialog a fost caracterizat de implicare activă din partea ambelor părți, elevi și invitat, mulțumirea fiind cu atât mai mare cu cât sfaturile lui Cedry2k au fost soluțiile problemelor și întrebărilor ridicate de noi. Astfel, am învățat că e foarte important ca în viață să urmărim iubirea creștină, dar mai ales că rezolvarea oricărei probleme este însăși apropierea de Dumnezeu, idee accentuată de cântăreț în mai multe rânduri. De asemenea, am aflat despre pericolele pe care viața contemporană le impune prin firescul ei, de la o persoană care s-a confruntat personal cu acestea, dar care a înțeles că iubirea și adevărul înving mereu, urmarea acestora fiind benefică pentru devenirea noastră ca ființe complete. Invitatul nostru, trăind în trecut într-o lume desprinsă de cea pe care trebuie s-o promovăm, a dovedit o experiență vastă, pe care ne-a transmis-o într-un limbaj accesibil nouă, din perspectiva unui adult care cunoaște foarte bine, viața unui adolescent, cu suișurile și coborâșurile sale.

O altfel de oră de dirigenție...S-ar putea defini ca un simplu dialog ce implică teme mai puțin abordate de programa școlară și de viața școlii. În schimb, dacă acestora li se adaugă deschidere sufletească și un spirit ce încapsulează în interioru-i valori precum adevărul, dreptatea și orientarea spre creștinism, atunci acea oră de dirigenție se transformă într-o acțiune de suflet, menită a înfățișa viziuni și aspecte ale vieții dintr-o altă perspectivă.

Așadar, această întălnire, dacă a fost înțeleasă în totalitatea ei, a fost un prilej de a ne deschide ochii spre a privi către fețe ale lumii ce coexistă, foarte aproape una de cealaltă, dar și de afla cum să ne protejăm de pericolele acestora, profitând de experiențele relatate de invitatul nostru. Sperăm ca și pe viitor să mai existe astfel de ore de dirigenție, benefice nouă, elevilor”.

O întâlnire similară a avut loc și la Oravița marți 4 octombrie, în sala de festivități a Liceului ”General Dragalina” din localitate, unde, aproximativ o sută de elevi din clasele terminale au fost prezenți la întâlnirea cu Cedry2k, avânt posibilitatea să adreseze întrebări și să cunoască povestea unui om care a cunoscut căderea, dar care s-a întors la Hristos.

Data: 6 octombrie 2016 • Vizualizări: 713