Un nou centru pentru limbă, cultură şi religie românească în Serbia

Un nou centru pentru limbă, cultură şi religie românească în Serbia
Joi, 27 septembrie, a fost inaugurat „Centrul pentru limbă, cultură şi religie românească” din Parohia Ortodoxă Română Bobova, din Serbia
Autor: Pr. Remus Căta
Joi, 27 septembrie, a fost inaugurat „Centrul pentru limbă, cultură şi religie românească” din Parohia Ortodoxă Română Bobova, din Serbia. Pentru credincioşii români sărbătoarea a început în seara zilei de 26 septembrie, când un sobor de preoţi din România şi Serbia au săvârşit slujba Vecerniei cu Litie, iar în ziua praznicului „Înălţării Sfintei Cruci”, pe rit vechi, Sfânta Liturghie.

Cuvântul de învăţătură i-a aparţinut pr. Ilie Pentoiu, stareţul Schitului Nicolinţ din Episcopia Caransebeşului, care a vorbit despre importanţa praznicului „Înălţării Sfintei Cruci” şi despre importanţa noului centru înfiinţat în Parohia Bobova pentru românii de acolo.

„Ziua de 27 septembrie va rămâne, mult timp de acum înainte, în memoria locuitorilor din Bobova. Avem aici o comunitate de români care de foarte mult timp şi-au dorit să poată învăţa să citească şi să scrie în limba maternă. Astăzi a luat fiinţă cel de-al patrulea centru românesc din Serbia, cărţile şi manualele fiind donate de Liceul Teoretic din Berbeşti, judeţul Vâlcea. În toate aceste centre preoţii sunt şi învăţători şi profesori, ostenindu-se a-i învăţa, atât pe cei mici, cât şi pe cei mari limba, tradiţiile şi obiceiurile poporului român”, a arătat pr. Remus Căta.

Încă de la înfiinţarea ei, în luna mai a.c., Parohia Bobova s-a dovedit a fi o parohie rodnică cu o activitate bogată. Tot în luna mai, cu osteneala părintelui Iel Bobului, parohul bisericii româneşti de la Isacova, a luat fiinţă primul „Centru pentru limbă, cultură şi religie românească” a românilor din Valea Moravei, având avizul Ministerului Culturii şi Cultelor din România, precum şi acordul statului Sârb. La 1 iunie 2012 au luat fiinţă alte trei centre la Veliko Gradişte, Ciupria şi Petrovăţ, unde se predă o zi pe săptămână limba română de către preoteasa Rodica Bobului. Totodată, au fost donate la aceste centre, manuale şi cărţi româneşti din localităţile Anina şi Moldova-Nouă din judeţul Caraş-Severin.

Data: 28 septembrie 2012 • Vizualizări: 679