Un nou locaş de cult în oraşul Anina

Un nou locaş de cult în oraşul Anina

Album foto
În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului a târnosit biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului ” din cartierul Celnic al oraşului Anina.
Autor: Serviciul Prezidial
În Duminica după Înălţarea Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeşului a târnosit biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului ” din cartierul Celnic al oraşului Anina. După slujba de târnosire Chiriarhul a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi într-un foişor special amenajat pentru această sărbătoare.

La Sfânta Liturghie au participat autorităţi locale precum şi un număr impresionant de credincioşi care au avut posibilitate să închine în Sf. Altar. În cadrul Sfintei Liturghii, părintele paroh Alin Munteanu a fost hirotesit iconom-stavrofor, iar ctitorii şi binefăcătorii au primit acte de cinstire.

La momentul cuvenit Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a rostit un bogat cuvânt de învăţătură: „Am săvârşit slujba de târnosire la această biserică nouă ridicată în acest cartier, Anina-Celnic, într-un timp record. Numai în doi ani părintele paroh Alin Munteanu şi credincioşii parohiei Anina Centru au reuşit să ridice cu sprijinul consiliului local şi a tuturor oamenilor sensibili şi cu credinţă şi dragoste de Dumnezeu au reuşit să ridice şi în această parte a oraşului Anina un locaş de rugăciune, o bisericuţă de lemn. Nu era nevoie de o construcţie foarte mare aici, dar era nevoie de un locaş de închinare. Aţi reuşit într-un timp foarte scurt să ridicaţi aici o biserică , deşi posibilităţile materiale, criza economică şi financiară este peste tot şi mai ales în zonele pe care le numim defavorizate. Dar aţi sfidat criza materială şi v-aţi îmbogăţit în Dumnezeu, a-ţi căutat mai întâi Împărăţia lui Dumnezeu şi dreptatea Lui şi cu credinţă şi cu dragoste nădăjduiţi că toate celelalte vi se vor adăuga vouă ”.

Părintele Călin Ianchiş consilier social-misionar al Episcopiei Caransebeşului ne-a mărturisit: „Abia din anul 1930 este posibilă în această localitate construirea unei biserici ortodoxe. Însă iată astăzi prin binecuvântarea lui Dumnezeu este târnosită a treia biserică ortodoxă din oraşul Anina, o bisericuţă mică din lemn, însă deosebit de necesară lociutorilor din cartierul Celnic, scutindu-i de a se deplasa cinci kilometri până la biserica cea mai apropiată. ”

Biserica de lemn din cartierul Celnic al oraşului Anina a fost ridicată între anii 2010-2011 prin sprijinul primăriei oraşului Anina şi prin contribuţia credincioşilor.
Locaşul de cult are iconostasul confecţionat din lemn, pictura fiind executată de către soţii Matei şi Cornelia Schinteie în ulei, clopotele bisericii fiind executate la Baia Mare de către Vasile Fiţigău pe cheltuiala familiilor Ion şi Dorina Neag, preot Alin Munteanu cu familia şi a altor donatori.

Fiind o localitate preponderent minieră, deci o localitate montană, cartierele din oraşul Anina sunt răspândite, distanţa de parcurs pentru credincioşii ortodocşi, până la biserica din centrul localităţii fiind foarte mare. În acest sens, încă din anul 2001, în Anina s-a mai construi o biserică în cartierul german Steierdorf, iar în vara acestui an şi în cartierul Celnic se bucură de un locaş de cul nou.

În cadrul aceleieşi vizite canonice, Preasfinţia Sa a vizitat şi biserica parohială din cartierul Steierdorf, unde a luat la cunoştinţă de finalizarea lucrărilor de pictură a bisericii.Data: 19 septembrie 2011 • Vizualizări: 1484