Unitate în rugăciune la Mănăstirea Poiana Mărului

Unitate în rugăciune la Mănăstirea Poiana Mărului

Album foto
Câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone au ales anul acesta să participe la slujbele prilejuite de hramul Mănăstirii Poiana Mărului din județul Caraș-Severin
Autor: Serviciul Prezidial
Câteva sute de pelerini din întreg Banatul, dar și din alte zone au ales anul acesta să participe la slujbele prilejuite de hramul Mănăstirii Poiana Mărului din județul Caraș-Severin. Atât astăzi, în ziua prăznuirii Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cât și ieri în ajunul hramului, pentru obștea mănăstirii a fost o adevărată sărbătoare. Manifestările cu ocazia hramului au debutat ieri cu procesiunea din Parohia Măru până la așezământul monahal cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, care datează din anul 1520 și se păstrează în biserica din această parohie.

La finalul procesiunii, icoana a fost așezată spre închinare în biserica mănăstirii, unde toți credincioșii și pelerinii s-au putut ruga Maicii Domnului închinându-se la icoana pictată în Sfântul Munte Athos cu aproape 500 de ani în urmă. În continuare, au fost oficiate: Slujba Vecerniei cu Litie, Utrenia, Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul și rugăciunile de dezlegare. Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului.

Astăzi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului în altarul de vară special amenajat, la care au participat credincioși, nu doar din Eparhia Banatului Montan, ci și din Arhiepiscopia Timișoarei, Arhiepiscopia Aradului și din Episcopia Severinului și Strehaiei. În cadrul Sfintei Liturghii Părintele Episcop Lucian l-a hirotesit iconom-stravrofor pe părintele pensionar Pavel Negrei.

„Ne-am bucurat să vedem și în acest an la Mănăstirea Poiana Mărului foarte mulți credincioși veniți din tot Banatul și nu numai. Suntem încântați că la această mănăstire s-au făcut lucrări importante în ultima perioadă, iar credincioșii pot vedea de la un an la altul atât lucruri materiale importante efectuate aici, cât și o sporire duhovnicească, referindu-ne la obștea acestui așezământ monahal. Îi felicităm pe toți ctitorii și binefăcătorii acestei mănăstiri, le mulțumim pelerinilor care au venit să se închine la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului și la icoana sărbătorii de astăzi. Le dorim tuturor celor ce au urcat până aici să aibă în continuare un post cu pace, liniște și cu mult folos duhovnicesc și să rămână în sufletul și în inima tuturor pacea Duhului Sfânt, ca să putem reflecta cu toții la puterea credinței, a rugăciunii și a cuvântului de binecuvântare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian la final.

Situată în frumosul peisaj bănăţean din staţiunea Poiana Mărului, această mănăstire a luat fiinţă la iniţiativa preotului paroh Dorel Fercea şi a credincioşilor din Parohia Măru, înainte de Revoluţia din 1989. Biserica zidită în cadrul complexului monahal a fost târnosită pe 24 iunie 2008, de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Actualmente osteneala vieţuitoarelor se îndreaptă spre definitivarea lucrărilor de amenajare a ansamblului monahal și peisagistic, precum și a atelierelor de pictură, broderie și croitorie. Printre activităţile administrative călugăriţele vieţuitoare se îndeletnicesc şi cu confecţionarea de veşminte preoţeşti în atelierele de croitorie și broderie.


Data: 24 iunie 2018 • Vizualizări: 1545