Valea Almăjului ocrotită de Sfânta Cruce

Valea Almăjului ocrotită de Sfânta Cruce
Sâmbătă, 12 octombrie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului înconjurat de un sobor de preoţi a sfinţit o cruce de lemn de mari dimensiuni ridicată pe un deal în apropierea parohiei Borlovenii Vechi
Autor: Serviciul Prezidial
Sâmbătă, 12 octombrie, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului înconjurat de un sobor de preoţi a sfinţit o cruce de lemn de mari dimensiuni ridicată pe un deal în apropierea parohiei Borlovenii Vechi, din protopopiatul Băile Herculane. La slujbă au participat autorităţi centrale şi locale precum şi un număr însemnat de credincioşi dintre care foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în straie populate specifice Văii Almăjului.

„Am acceptat cu mare bucurie invitaţia părintelui paroh şi profesor, Petrică Zamela, de a participa astăzi la sfinţirea uneia din cele mai înalte troiţe de lemn din România amplasată pe acest frumos deal din Ţara Almăjului într-un an închinat Sfintei Cruci şi Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. După ce în urmă cu câteva săptămâni am sfinţit locul şi am pus piatra de temelie şi crucea pentru construirea aşezământului social-monahal din Ţara Almăjului închinat praznicului Învierii Mântuitorului Hristos şi sărbătorii Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, iată într-o sâmbătă preabinecuvântată şi preafrumoasă de toamnă poposim duhovniceşte iarăşi în mijlocul dumneavoastră, credincioşii şi credincioasele din Ţara Almăjului ca să ne urcăm împreună şi să ne închinăm în faţa acestei troiţe şi să-L rugăm pe Mântuitorul Hristos să trimită peste noi şi peste această cruce Harul Preasfântului Duh, ca să ne sfinţim şi să sfinţească această cruce. Urcând pe acest deal am văzut şi am sfinţit, în partea stângă, trei troiţe, ridicate tot în acest an prin osteneala părintelui paroh şi osteneala bunilor credincioşi din Parohia Borlovenii Vechi şi bineînţeles, credincioşii din Ţara Almăjului. Mă bucur foarte mult însă că dumneavoastră aţi punctat cel mai bine Anul Omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi al Sfintei Cruci, pentru că, iată în Valea Almăjului aţi ridicat foarte multe troiţe”, a subliniat Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului în cuvântul adresat credincioşilor.

Părintele paroh dr. Petrică Zamela ne-a mărturisit: „Am purces la ridicarea acestei cruci şi nu numai, în acest An omagial care marchează cei 1700 de ani de libertate a creştinismului oferit prin Edictul de la Milano, marchează, de asemenea, 410 ani de atestare documentară a localităţii Borlovenii Vechi şi peste 5000 de ani de existenţă umană neîntreruptă în acest perimetru. Această cruce masivă din lemn de gorun care este una din cele mai înalte cruci de lemn din ţara noastră, străjuieşte pe un deal din apropierea unui sit arheologic, unei foste aşezări neolitice şi a unei foste cetăţi dacice. Troiţa străjuieşte parohia noastră şi ne aminteşte, atunci când vom ieşi pe porţile caselor noastre şi o vom vedea, că nu putem să fim altceva decât buni credincioşi şi buni români”.

La final, toţi cei prezenţi au sărutat sfânta cruce şi au primit din partea Ierarhului iconiţe şi pliante cu semnnificaţia sfintei cruci. Crucea este confecţionată din lemn de gorun şi are o înălţime de 16 m fiind una dintre cele mai mari cruci de lemn din ţară.


Data: 14 octombrie 2013 • Vizualizări: 642