Vecernie misionară în Filia Ruschiţa

Vecernie misionară în Filia Ruschiţa

Album foto
În după-amiaza zilei de duminică, 22 mai, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a cercetat Filia Ruschiţa, Parohia Rusca Montană din Protopopiatul Caransebeş
Autor: Serviciul prezidial
În după-amiaza zilei de duminică, 22 mai, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a cercetat Filia Ruschiţa, Parohia Rusca Montană din Protopopiatul Caransebeş. Potrivit tradiţiei populare, tinerii şi copiii localităţii Ruşchiţa, au întâmpinat Ierarhul cu flori, pâne şi sare.

Cu acest prilej Chiriarhul a oficiat, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, slujba Vecerniei la care au luat parte autorităţi locale precum şi numeroşi credincioşi şi credincioase.

În cuvântul său de învăţătură, Ierarhul a precizat: „Trebuie să reflectăm la înţelesul tainic al Evangheliei care s-a citit astăzi la Sfânta Liturghie, de la Sfântul Apostol şi evanghelist Ioan, care ne vorbeşte despre întâlnirea şi dialogul dintre Mântuitorul Iisus Hristos şi o femeie samarineancă, întâlnire ce a avut loc la fântâna lui Iacob, în Samaria, în cetatea Sirah. Nu putem schimba societatea, nu putem schimba o comunitate, nu putem schimba lucrurile, dacă fiecare dintre noi nu ne transformăm, dacă noi nu ne schimbăm, dacă noi nu ne transfigurăm. Prea mult ne-am desfigurat din cauza păcatelor şi a stării de indiferenţă. Trebuie să ne revenim, ca şi fiul risipitor, ca şi femeia samarineancă, care în urma dialogului cu Iisus a devenit propovăduitoare a Evangheliei şi mai târziu a murit pentru Hristos ca muceniţă, pomenită fiind în calendarul nostru creştin ca şi Sfânta Muceniţă Fotinia. Iată că din femeie păcătoasă, din femeie care a dus o viaţă indiferentă a devenit apostol, propovăduitor, mărturisitor al Evangheliei şi cuvântului lui Dumnezeu, şi din inima acestei femei, din pântecele ei, din mintea ei, după ce s-a schimbat în urma convorbirii cu Iisus, au curs râuri de apă vie. Pocăinţa, lacrimile întoarcerii, lacrimile iubirii faţă de Dumnezeu, Fiinţa supremă şi absolută, Creatorul, Mântuitorul şi Sfinţitorul vieţii noastre, aceasta este apa cea vie, să nu o căutăm în altă parte, ci în lăuntrul nostru. Dacă în inima noastră are loc o schimbare cu adevărat, nu fariseică, nu de faţadă, nu formală, atunci din inima noastră, din lăuntrul nostru, din pântecele nostru va curge râuri de apă vie spre viaţa cea veşnică”.

La final copii au rostit poezii religioase şi în grai bănăţean, apoi Ierarhul a miruit şi a împărţit credincioşilor prezenţi iconiţe, apoi a participat la agapa frăţească oferită de părintele paroh Sorin Adrian Toma, împreună cu membrii Consiliului Parphial.

Vizita Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, în Filia Ruschiţa, a reprezentat o premieră pentru credincioşii acestei mici comunităţi, fiind pentru prima dată în mijlocul acestora, iar pentru Chiriarh a reprezentat o împlinire a unei dorinţe mai vechi, avută încă de la întronizarea Preasfinţiei Sale la Caransebeş din 26 februarie 2006, şi anume să viziteze toate parohiile, filiile şi chiar cele mai izolate comunităţi de credincioşi ai Eparhiei Caransebeşului.

Data: 24 mai 2011 • Vizualizări: 976