Vetrele monahale din Episcopia Caransebeșului vizitate de către tineri

Vetrele monahale din Episcopia Caransebeșului vizitate de către tineri
Zece tineri de la Așezământul „Sfântul Nectarie” din Bocșa, s-au aflat zilele trecute pe căile binecuvântate ale vetrelor monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului
Autor: Pr. Caius Negrea
În urmă cu două săptămâni aceștia s-au aflat în pelerinaj la mânăstiri din nordul Eparhiei, iar de această dată s-au închinat la trei dintre mănăstirile cele mai reprezentative din Banatul de munte: Mănăstirea Nera, Mănăstirea Călugăra și Schitul Înălțarea Domnului de lângă Reșița.

Tinerii de la Bocșa, însoțiți de preotul coordonator al așezământului au gustat din plin și de această dată din bucuria duhovnicească care însoțește pe toți pelerinii, ce caută liniștea și binecuvântarea locurilor sfințite de rugăciunile și nevoințele monahilor.

Primul popas duhovnicesc l-au făcut la Schitul Înălțarea Domnului de lângă Reșița, unde au avut ocazia să se închine la o icoană adusă din Sfântul Munte Athos, copie a icoanei ,,Triheroussa” de la Mănăstirea Hilandar. Următoarea destinație a fost la una dintre cele mai vechi vetre monahale din Banatul montan, Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” Călugăra. Aici tinerii au participat la dumnezeiasca Liturghie, rămânând impresionați de bunacuviință și slujirea monahilor, dar și de frumusețea și sălbăticia locului. După sfânta slujbă s-au închinat cu toții la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului din biserica mănăstirii și au purces la drum.

Punctul culminant al pelerinajului l-a constituit întâlnirea tinerilor bocșeni cu părintele duhovnic Teofan de la Mănăstirea Nera. Deși nouă, această mânăstire are una dintre cele mai mari obști, între mănăstirile din țara noastră. Părintele Teofan le-a adresat un cuvânt duhovnicesc apoi au servit prânzul în trapeza mănăstirii. Tinerii pelerini s-au închinat în cele două biserici ale mănăstirii, au achiziționat produse naturiste, făcute de măicuțe în laboratoarele mănăstirii și au admirat frumusețea locurilor. Trebuie menționat faptul că între Mănăstirea Nera și Așezământul Filantropic Sfântul Nectarie de la Bocșa există o veche și frumoasă colaborare duhovnicească și de ajutorare reciprocă, de aceea, întâlnirea dintre tinerii de la Bocșa, maicile și părintele Teofan a fost un prilej de aleasă bucurie.

Acest pelerinaj oferit tinerilor, unii dintre ei beneficiari ai Așezământului Filantropic din Bocșa, este al doilea, următorul fiind programat în perioada care urmează la mânăstiri din partea de sud-est a Eparhiei Caransebeșului.

Data: 15 martie 2016 • Vizualizări: 635