Vinerea Luminată în Episcopia Caransebeșului

Vinerea Luminată în Episcopia Caransebeșului

Album foto
Mai multe așezăminte monahale din Episcopia Caransebeșului și-au sărbătorit hramul la sărbătoarea „Izvorul Tămăduirii”
Autor: Serviciul Prezidial
La Mănăstirea Gornea din județul Caraș-Severin credincioșii veniți să fie alături de obștea mănăstirii au fost binecuvântați de Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a săvârșit Sfânta Liturghie în Biserica cu hramul „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.

După Sfânta Liturghie toți cei prezenți au mers în procesiune până la aghiasmatarul mănăstirii, unde Ierarhul a oficiat slujba sfințirii celei mici a apei sau Aghiasma mică. La final credincioșii veniți în număr mare, printre care și autorități locale, au primit anaforă și au fost stropiți cu apă sfințită pentru spor de lumină, sănătate, binecuvântare şi ajutor de la Dumnezeu.

Mânăstirea Gornea are un rol important în reînnoirea vieţii spirituale a ţinuturilor învecinate Dunării şi arată păstrarea tradiţiei monahale ortodoxe în sudul Banatului. „Este o mănăstire care împodobește Clisura Dunării și care a renăscut în primăvara acestui an, prin faptul că aici au venit de la Mănăstirea Nera, 13 maici și surori. Iată obștea a sporit și credem că această așezare monahală va spori în continuare și candela rugăciunii și a dreptei credințe va fi mereu aprinsă spre luminarea tuturor credincioșilor și pelerinilor care vin în această zonă să vadă frumusețile naturale și să se bucure de o plimbare pe Dunăre”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

Tot la sărbătoarea închinată Maicii Domnului din Săptămâna Luminată și Mănăstirea „Sfântul Ilie de la Izvor”-Vasiova a îmbrăcat haine de sărbătoare. Din încredințarea Preasfințitului Lucian, Sfânta Liturghie a fost oficiată în altarul de vară, de părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar eparhial, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Credincioșii veniți în număr mare au participat și la sfințirea cea mică a apei la izvorul tămăduitor al mănăstirii, fiind binecuvântați la final prin stropire cu această apă.

De asemenea și Așezământul medical-creștin „Izvorul Tămăduirii”-Marga și-a sărbătorit hramul în Vinerea Luminată. Numeroși credincioși au participat aici la Sfânta Liturghie, care a fost oficiată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, secretar eparhial al Episcopiei Caransebeșului, delegatul Preasfințitului Lucian. Cu acest prilej părintele Casian a arătat celor prezenți importanța sărbătorii „Izvorul Tămăduirii”, după care a săvârșit și Slujba Aghiasmei Mici, stropindu-i pe credincioși cu apa sfințită pentru curățirea de bolile sufletești, dar și de cele trupești.


Data: 7 mai 2016 • Vizualizări: 773