Vinerea Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Vinerea Mare la Catedrala Episcopală din Caransebeș

Album foto
În Vinerea Mare sute de caransebeșeni au participat la sfintele slujbe rânduite în această zi
Autor: Serviciul Prezidial
În Vinerea Mare când ne aducem aminte de ziua în care Hristos a fost Răstignit şi a murit pe Cruce pentru răscumpărarea neamului omenesc de sub jugul păcatului strămoşesc sute de caransebeșeni au participat la sfintele slujbe rânduite în această zi.

La Catedrala Episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârșit la orele dimineţii, slujba Ceasurilor Împărăteşti, Vinerea Mare fiind una din zilele numite aliturgice, în care nu se săvârşeşte Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, ci se citesc doar Ceasurile împărăteşti.

Potrivit tradiţiei Bisericii noastre, după-amiza Ierarhul a săvârşit slujba Vecerniei Mari în cadrul căreia a fost scos în mijlocul bisericii, spre închinare, Sfântul Epitaf, moment liturgic care simbolizează punerea în mormânt a Mântuitorului Iisus Hristos.

În prezența a numeroși credincioși Preasfințitul Părinte Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi a oficiat și Denia Prohodului Domnului. La sfârşitul Doxologiei, a avut loc tradiţionala procesiune în jurul Catedralei Episcopale, ce simbolizează ducerea spre mormânt a Mântuitorului. După procesiune, credincioşii au trecut pe sub Sfântul Epitaf la momentul reintrării în catedrală, după care Sfântul Epitaf a fost reaşezat în Mormânt, cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip”.

Data: 30 aprilie 2016 • Vizualizări: 612