Vizită a monahilor franciscani în Episcopia Caransebeșului

Vizită a monahilor franciscani în Episcopia Caransebeșului
Joi, 13 februarie, o delegație italiană de călugări ai ordinului franciscan a vizitat Episcopia Caransebeșului
Autor: Serviciul Prezidial
În aceste zile în Mitropolia Banatului se află în vizită o delegație italiană de călugări ai ordinului franciscan. Această vizită s-a realizat în urma colaborării Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei cu Ordinul Fraţilor Minori din Veneţia, care se derulează de câţiva ani prin proiectul ecumenic internaţional „Assisi – Timişoara, punte a dialogului'”, având ca scop promovarea dialogului între creştini. Delegația formată din monahi franciscani minoriți, bărbați și femei, împreună cu monahi și monahii ortodocși din Mitropolia Banatului, însoțiți de părintele arhim. Simeon Stana, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Timișoarei, a poposit joi, 13 februarie, în Episcopia Caransebeșului.

Delegația italiană insoțită de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, a vizitat paraclisul episcopal cu hramul „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din incinta Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu”. De asemenea au vizitat Paraclisul Centrului eparhial, salonul episcopilor, expoziția permanentă de icoane și documente bisericești, iar în sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea”, au primit din partea Episcopiei Caransebeșului daruri. Totodată le-a fost prezentată catedrala episcopală „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, iar cu acest prilej au vizitat și biserica romano-catolică, care se află în vecinătatea catedralei episcopale ortodoxe.

Părintele Tecle Vetrali profesor de studii biblice la Institutul Teologic de Studii Ecumenice, Verona a subliniat că există un raport pe plan spiritual între cele două biserici, ortodoxă și romano-catolică. „Este o relație pe care noi o avem de mulți ani, în special cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae și este un raport pe plan spiritual. Nu avem discuții cu caracter teologic sau istoric, ci este o împărtășire a vieții noastre creștine. Nu discutăm despre unitate ci dorim să trăim unitatea, care este un motiv ce ne împinge întotdeauna înainte. Sunt momente de schimb reciproc pe care noi le așteptăm în fiecare an cu multă bucurie. Descoperim că acest dialog ne ajută, nu doar să evităm sau să facem anumite compromisuri, ci ne ajută să îmbunătățim viața bisericii proprii”.

Data: 13 februarie 2014 • Vizualizări: 1366