Vizită fraternă în Episcopia Caransebeşului

Vizită fraternă în Episcopia Caransebeşului
Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a primit în audienţă un grup de preoţi şi credincioşi romano-catolici din Italia
Autor: Serviciul Prezidial, Nicole Dolot
În după amiaza zilei de 27 iunie, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a primit în audienţă la reşedinţa episcopală din Caransebeş un grup de preoţi, reprezentanţi ai administraţiei locale şi credincioşi romano-catolici din Italia, respectiv din comunităţile Fano şi Pesaro.

Oaspeţii au fost însoţiţi de către preoţi din mai multe parohii ortodoxe a eparhiei, care au protocoale de colaborare şi întrajutorare. După ce au vizitat noua catedrală episcopală cu toţii au fost primiţi de Preasfinţitul Episcop Lucian, la reşedinţa episcopală.

Atât clerici, cât şi credincioşii venţi în vizită în Episcopia Caransebeşului au mulţumit chiriarhului pentru primire şi ospitalitate, remarcând deopotrivă că de la vizita din anul 2009, în eparhie dinamica vieţii administrative şi pastorale a crescut, ceea ce este un pas înainte pentru creştinism în era aşa zisă a postmodernităţii.

În acelaşi timp Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a mulţumit pentru vizită şi pentru bunăvoinţa clerului şi credincioşilor romano-catolici din Fano şi Pesaro, care nu au rămas indiferenţi faţă de ortodocşii români din Italia, oferindu-le spaţii unde să se poată ruga după tradiţia ortodoxă. Preasfinţia Sa a amintit că prin aceste reciprocităţi în duhul lui Hristos şi în concordanţă cu tradiţiile şi cutumele fiecărei confesiuni se manifestă în mod conştient şi corect ecumenismul.

În acelaşi timp s-a discutat despre proiectul prin care cincizeci de tineri din Reşiţa vor vizita localitatea Loreto din Italia în această vară. Cei cincizeci de tineri reşiţeni, care reprezintă România în tabăra ecumenică de la Loreto, s-au întâlnit, marţi, 26 iunie a.c., în capela cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” a Colegiului Naţional „Traian Lalescu” din Reşiţa. Aceştia s-au pregătit pentru participarea la cea de-a patra ediţie a proiectului „Da EurHope a EurHome” şi s-au consolidat ca grup.

Alături de cei doi coordonatori români, părintele profesor Nicolae Chiosa şi părintele Damaschin Tătaru, tinerii credincioşi de diferite confesiuni doresc să fie cât mai uniţi şi să se prezinte în Loreto la fel de bine ca şi în ceilalţi ani. Grupul de tineri a primit în dar tricouri de la partenerii italieni – Centrul Giovanni Paolo II.

Fiind al patrulea an în care românii participă la această manifestare ecumenică, s-au creat legături strânse atât între membrii delegaţiei, cât şi între români şi tinerii din celelalte ţări participante. „Acasă” nu este neapărat locul în care trăieşti, ci mai degrabă locul în care eşti înţeles. Tinerii de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu” cunosc acest lucru şi sunt nerăbdători să ajungă la Loreto, locul sfânt pe care – fără îndoială – îl pot numi „acasă”.

Data: 28 iunie 2012 • Vizualizări: 942