Vizita în Episcopia Caransebeșului a Preasfințitului Părinte Ioanichie, Episcop de Nicşicichi

Vizita în Episcopia Caransebeșului a Preasfințitului Părinte Ioanichie, Episcop de Nicşicichi
În perioada 30 septembrie – 4 octombrie, Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, din Mitropolia Muntenegrului, Patriarhia Serbiei, va participa la o serie de manifestări spiritual-culturale în Eparhia Caransebeșului.
Autor: Serviciul Prezidial
În contextul în care anul acesta se împlinesc 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului și în vederea întăririi legăturilor intereparhiale frățești, în perioada 30 septembrie – 4 octombrie, Preasfințitul Părinte Ioanichie, Episcop de Budimlja–Nikšić, din Mitropolia Muntenegrului, Patriarhia Serbiei, la invitaţia Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, va participa la o serie de manifestări spiritual-culturale în Eparhia Banatului de Munte.

Întrucât Patriarhia Română a declarat anul 2015 ca „Anul omagial al misiunii parohiei şi mănăstirii azi şi Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur şi al marilor păstori de suflete din eparhii”, Preasfințitul Părinte Episcop Ioanichie, va aduce spre închinare și cinstire în Eparhia Caransebeșului și moaștele Sf. Ap. și Ev. Luca de la Mănăstirea Kosijerevo, din eparhia Preasfinției Sale.

Programul cu ocazia vizitei Preasfinţitului Părinte Ioanichie va începe miercuri, 30 septembrie, cu primirea delegației din Muntenegru și oficierea unei slujbe de Te-Deum la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș.

În 1 octombrie, cu prilejul hramului Mănăstirii Călugăra, cea mai veche vatră monahală din Eparhia Caransebeșului, Preasfinţitului Părinte Lucian și Preasfinţitului Părinte Ioanichie, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, vor săvârși Sfânta Liturghie, în altarul de vară al așezământului monahal. Cu acest prilej se va semna a un hrisov de înfrățire între Mănăstirea Călugăra și Mănăstirea Kosijerevo. În cursul serii se va vizita Teatrul istoric din Oravița (cel mai vechi teatru din România) și cele două biserici istorice din Oravița.

Vineri, 2 octombrie, delegația din Muntenegru va fi condusă la mănăstirile sârbești de pe clisura Dunării (Baziaș, Cusici și Zlatița), de către Preasfințitul Părinte Lukian, Episcop ortodox sârb de Budapesta și administator al eparhiei de Timișoara și de Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Tot în aceeași zi se va vizita și Mănăstirea Nera, așezământul monahal cu cea mai numeroasă obște din Banat, precum și Clinica de recuperare Oncologică, patronată de așezământul monahal, din localitatea Slatina Nera. Sâmbătă, delegația va efectua o călătorie cu drezina pe traseul Oravița – Anina, cea mai veche cale ferată din România.

Duminică, 4 octombrie, cei doi ierarhi, înconjurați de un numeros sobor de preoți și diaconi, vor săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș. Programul va continua cu vizitarea Catedralei istorice „Sf. M. Mc. Gheorghe” din Caransebeș și a bisericii „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”, necropola episcopilor Caransebeșului.

Vizita Preasfințitul Părinte Ioanichie în Episcopia Caransebeşului se va încheia printr-o conferință susținută de către Preasfinția Sa, la ora 18:00, în Sala de festivități „Episcop Elie Miron Cristea” a Centrului eparhial.

Această vizită a Preasfințitului Părinte Ioanichie în Episcopia Caransebeșului este răspuns la vizita Preasfinţitului Părinte Lucian în eparhia Budimlja–Nikšić, în anul 2014, la praznicul Nașterii Maicii Domnului după calendarul iulian și are ca scop întărirea legăturilor frățești dintre cele două eparhii.


Data: 26 septembrie 2015 • Vizualizări: 1608