Vizită misionară în Filia Sălbăgel

Vizită misionară în Filia Sălbăgel
În după-amiaza zilei de joi, 7 aprilie 2011, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, cu prilejul Praznicului Bunei Vestiri după calendarul iulian, a cercetat canonic Filia Sălbăgel, Parohia Sacu din Protopopiatul Caransebeş
Autor: Serviciul Prezidial
În după-amiaza zilei de joi, 7 aprilie 2011, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, cu prilejul Praznicului Bunei Vestiri după calendarul iulian, a cercetat canonic Filia Sălbăgel, Parohia Sacu din Protopopiatul Caransebeş.

Cu această ocazie Chiriarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat, în faţa capelei cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril”, slujba Acatistului Bunei Vestiri. Au participat la slujbă autorităţi locale, tineri, copii precum şi credincioşii micii comunităţi de ucrainieni.

După oficierea slujbei Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a ţinut un bogat cuvânt de învăţătură: „Evanghelia de astăzi ne vorbeşte despre întâlnirea, dialogul care a avut loc în vremea aceea între Arhanghelul Gavriil şi Fecioara Maria. Chiar dacă nu ştia că va fi aleasă dintre toate neamurile să-L nască pe Mesia şi chiar dacă nu ştia că această zămislire va fi mai presus de fiinţa omenească, Maica Domnului a răspuns: Fie mie după cuvântul tău; şi Duhul Sfânt în clipa aceea a coborât peste Maica Domnului, a umbrit-o, şi iată, de acolo a început mântuirea neamului omenesc. Astăzi este începutul mântuirii noastre – aşa cântăm în troparul Praznicului Bunei Vestiri; cu adevărat Praznicul Întrupării Domnului reprezintă începutul mântuirii noastre şi arătarea Tainei celei din veac. Subliniem, iubiţi credincioşi şi credincioase, virtutea ascultării şi virtutea smereniei la Maica Domnului. Sfânta Fecioară Maria, de la vârsta de trei ani a fost crescută în templu, apoi s-a logodit cu sfântul şi dreptul Iosif a ascultat smerită mesajul Arhanghelului Gavriil. După ce şi-a dat seama că aceea naştere va fi mai presus de fire, şi va rămâne fecioară, Maica Domnului a dat dovadă de ascultare: fie mie după cuvântul tău! De remarcat, totodată, şi cealaltă virtute cea a smereniei: Maica Domnului a fost smerită toată viaţa sa. Maica Domnului a fost aleasă dintre toate neamurile să-L nască pe Fiul lui Dumnezeu, şi să ne reprezinte pe noi toţi oamenii din toate veacurile şi din toate timpurile în taina mântuirii, pentru că a fost găsită de Dumnezeu mai curată decât toată făptura. Tocmai de aceea I se cuvine Maicii Domnului un cult de preacinstire, o numim în cântările noastre mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”.

Pentru Episcopia Caransebeşului, Filia Sălbăgel, aparţinătoare de Parohia Sacu, Protopopiatul Caransebeş, reperezintă o prioritate pastoral-misionară, deoarece aici locuieşte o comunitate de ucrainiei ortodocşi care multă vreme nu au avut un locaş de cult. Centru eparhial Caransebeş a amenajat un paraclis în incinta şcolii din localitate şi a delegat pentru nevoile duhovniceşti şi liturgice ale credincioşilor pe părintele Trandafir Iustin Albai, preot misionar în cadrul protopopiatului.

Ziua s-a încheiat cu o agapă frăţească oferită de părintele misionar Trandafir Iustin Albai împreună cu credincioşii Filiei Sălbăgel.

Data: 11 aprilie 2011 • Vizualizări: 927