Vizită misionară în Valea Moravei

Vizită misionară în Valea Moravei

Album foto
O delegaţie a eparhiei Caransebeşului a intreprins o vizită misionară la românii ortodocşi din Valea Moravei, în satul Busur
Autor: Serviciul Prezidial
La invitaţia Preasfinţitului Părinte Daniil, episcop locţiitor al Daciei Felix, Preasfinţitul Părinte Lucian, episcopul Caransebeşului, alături de o delegaţie chiriarhală a intreprins o vizită misionară la românii ortodocşi din satul Busur, Valea Moravei. În această localitate, Preasfinţitului Părinte Episcop Daniil a aşezat în urmă cu un an o troiţă, unde se nădăjduia construcţia unei biserici ortodoxe româneşti. La un an de la aceasta s-a materializat deocamdată o clopotniţă în locul unde se va construi şi biserica. Materializarea mai importantă este constituită de închegarea unei mici comunităţi a românilor, care după spusele lor, nu se mai numesc vlahi ci români.

Prilejul întâlnirii comunităţii românilor ortodocşi din Busur a fost constituit de prezenţa a doi Ierarhi, care alături de un sobor de preoţi şi diaconi au săvârşit slujba de sfinţire a apei şi de binecuvântare a clopotniţei. Toate acestea au avut loc în zi de sărbătoare, întrucât după calendarul iulian s-a prăznuit Naşterea Maicii Domnului.

Totodată s-a oficiat şi taina Sf. Botez pentru doi tineri care până la vârsta de 20 de ani nu s-au bucurat de harul Preasfântului Duh. În acest context cei doi Ierarhi au ţinut câte un cuvânt de învăţătură şi un îndemn de regăsire a identităţii naţionale şi spirituale.

Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului a făgăduit celor de faţă că în cel mai scurt timp va oferi din partea Eparhiei un clopot care să răsune în dealul ce străjuieşte satul Busur.

Actualmente comunităţile ortodoxe româneşti din Valea Timocului şi Valea Moravei sunt coordonate de părintele protopop al Daciei Ripensis, Bojan Alexandrovici, ajutat de ipodiaconul El Bobului, care cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Daniil fac misiune în rândul românilor de la sud de Dunăre.

Data: 22 septembrie 2010 • Vizualizări: 1418