Vizită misionară la românii din Valea Moravei - Serbia

Vizită misionară la românii din Valea Moravei - Serbia
Marți, 21 septembrie, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului va efectua o vizită misionară la românii din Valea Moravei - Serbia
Autor: Serviciul prezidial
La invitația Preasfințitului Părinte Daniil Episcopul Daciei Felix, Preasfințitul Părinte Lucian Episcopul Caransebeșului, însoțit de o delegație a eparhiei, va efectua o vizită misionară la românii din Valea Moravei - Serbia, în localitatea Busur unde Preasfinția Sa alături de Preasfințitul Părinte Episcop Daniil vor binecuvânta o clopotniță. Totodată, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian, va împărți daruri credincioșilor prezenți constând în compact discuri cu pricesne, icoane, reviste, cărţi de rugăciune, menite a păstra trează conştiinţa de român ortodox a credincioşilor de pe Valea Moravei.

Românii din Valea Timocului și din Valea Moravei au fost văduviţi de slujbe în limba proprie din anul 1833, când în toate bisericile construite în satele de români au fost aduşi preoţi sârbi. Biserica parohiei româneşti din Mălainiţă, aflată sub jurisdicţia Patriarhiei Române și păstorită de părintele Boian Alexandrovici protopopul Daciei Ripensis, este un simbol al redefinirii identităţii româneşti a locuitorilor din Valea Timocului şi Valea Moravei. Aici se află 154 de sate pur româneşti şi aproximativ 40 de localităţi mixte, unde românii vieţuiesc alături de fraţii sârbi. Numărul românilor din regiunea amintită este estimat la 350.000.

Data: 20 septembrie 2010 • Vizualizări: 1472