Vizită misionară la românii din Valea Moravei - Serbia

Vizită misionară la românii din Valea Moravei - Serbia
O delegaţie a Episcopiei Caransebeşului, condusă de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a intreprins o vizită misionară românilor din Valea Moravei - Serbia
Autor: Serviciul Prezidial
Potrivit hotărârilor Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi a îndrumărilor Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi în acest an Episcopia Caransebeşului a făcut misiune ortodoxă românească în mijlocul românilor de la sudul Dunării, de pe Valea Moravei Sârbească.

În după amiaza celei de a doua zi de Paşti, delegaţia Episcopiei Caransebeşului, condusă de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian a vizitat Episcopia Daciei Felix din Vârşeţ, unde au fost întâmpinaţi de Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil, chiriarhul locului. Mai apoi s-au vizitat parohiile Straja, Grebenaţ şi Kovin din Banatul Sârbesc, unde preoţii alături de epitropii bisericilor au primit daruri din partea Eparhiei Caransebeşului.

În seara aceleiaşi zile delegaţia a poposit în localitatea Isacova din Valea Moravei, unde s-a construit a doua biserică ortodoxă românească din protopopiatul Dacia Ripensis. În această biserică s-a săvârşit de către cei doi Ierarhi alături de preoţii şi credincioşii prezenţi rânduiala ceasurilor Sf. Paşti şi slujba Vecerniei.

În a doua zi a vizitei, în zorii zilei, s-a săvârşit Sf. Liturghie arhierească de către Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului alături de Preasfinţitul Părinte Episcop Daniil al Daciei Felix, înconjuraţi de un sobor preoţesc şi diaconesc. Aceasta a fost prima Sf. Liturghie a praznicului Învierii DOmnului săvârşită în biserica din parohia Isacova.Răspunsurile la Sf. Liturghie au fost date de către preoţi şi diaconi de la catedrala episcopală "Sf. Mare Mucenic Gheorghe" din Caransebeş, alături de tineri elevi seminarişti ai Seminarului Teologic "Ioan Popasu" din Caransebeş, originari din Banatul Sârbesc. La Sf. Liturghie s-au împărtăşit un număr însemnat de credincioşi, dornici să asculte slujba în limba pe care o vorbesc, românească.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, care a încurajat credincioşii să-şi păstreze identitatea şi limba, neuitând a se ruga în graiul strămoşilor lor, care nu este altul decât graiul românesc cu dialect bănăţean. Originar fiind din Banat şi păstorind o Eparhie din Mitropolia Banatului Preasfinţia Sa le-a mărturisit românilor că a fost, este şi va fi alături de Episcopia Daciei Felix şi de credincioşii ei, care în trecut au avut arhipăstorul în cetetea Caransebeşului.

În încheiere toţi credincioşii au primit daruri din partea Eparhiei Caransebeşului constând în compact discuri cu pricesne la praznicul Învierii Domnului, icoane, reviste, cărţi de rugăciune şi alte daruri, menite a păstra trează conştinţa de român ortodox a credincioşilor de pe Valea Moravei.

Această viziă este a treia misiune românească a Episcopiei Caransebeşului în Valea Timocului şi Valea Moravei şi are ca scop întărirea credincioşilor români atât de dornici de a avea biserică şi slujbă în limba pe care o vorbesc.

Data: 7 aprilie 2010 • Vizualizări: 1407