Vizite pastorale în Episcopia Caransebeșului

Vizite pastorale în Episcopia Caransebeșului

Album foto
Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a cercetat în Duminica a 33-a după Rusalii credincioșii parohiilor Mehadia și Plugova din Protopopiatul Băile Herculane
Autor: Serviciul Prezidial
Credincioșii Parohiei Mehadia din Protopopiatul Băile Herculane s-au bucurat în duminica care deschide perioada Triodului de vizita ierarhului lor. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului a participat la Sfânta Liturghie în Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Mehadia, în cadrul căreia a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru episcopul martir Veniamin Nistor.

La momentul potrivit părintele paroh Ciprian Danci a ținut un cuvânt de învățătură și i-a mulțumit Preasfințitului Lucian pentru vizită și pentru purtarea de grijă pe care o manifestă pentru toți clericii și credincioșii din eparhia pe care o păstorește.

La finalul Sfintei Liturghii Ierarhul a vorbit celor prezenţi despre exemplul de rugăciune, de smerenie și de pocăință pe care îl oferă Pilda Vameșului și a Fariseului. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit și despre personalitatea ierarhului martir Veniamin Nistor, precum și despre importanța contribuției pe care el și-a adus-o la activitatea Episcopiei Caransebeșului. După sfânta slujbă Preasfințitul Lucian i-a binecuvântat pe credincioși și le-a împărțit tuturor iconițe. Biserica parohială cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Mehadia a fost construită în anul 1780. Datorită stadiului avansat de degradare, la biserica parohială din Mehadia a fost demarat un amplu proces de renovare în anii trecuți. În latura de răsărit a bisericii, lângă absida altarului, există o piatră funerară care consemnează locul de veci al amintitului protopop Nicolae Stoica de Haţeg (1751-1833), personalitate culturală proeminentă a Banatului.

Tot în duminica a 33-a după Pogorârea Duhului Sfânt chiriarhul Caransebeșului a cercetat și pe credincioșii Parohiei Plugova din același protopopiat.

Ținând cont că la 5 februarie 1949, istorica Episcopie a Caransebeşului a fost deființată deoarece a fost acuzată de colaborarea şi susţinerea rezistenţei anticomuniste din Munţii Banatului, în acest timp destinul spiritual al credincioșilor eparhiei fiind condus de episcopul Veniamin Nistor, cel care a fost obligat să se retragă, ca pensionar, la Alba Iulia, precum și de faptul că tot în data de 5 februarie, cu 14 ani mai târziu, episcopul martir al Caransebeșului a trecut la Domnul, în toate bisericile parohiale, precum și în toate așezămintele monahale din cuprinsul Episcopiei Caransebeșului s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru Veniamin Nistor, la sfârșitul căreia s-a dat citire unui cuvânt în care s-a evocat personalitatea ierarhului.

Data: 6 februarie 2017 • Vizualizări: 1531