Volumul „Taină şi Mărturisire” a văzut lumina tiparului

Volumul „Taină şi Mărturisire” a văzut lumina tiparului
Volumul intitulat „Taină şi Mărturisire”, editat de Episcopia Caransebeşului, a văzut recent lumina tiparului. Cartea cuprinde comunicările susţinute cu ocazia Simpozionului Internaţional „Taină şi mărturisire”, desfăşurat în perioada 2-4 mai 2011
Autor: Serviciul cultural
Volumul intitulat „Taină şi Mărturisire”, editat de Episcopia Caransebeşului, a văzut recent lumina tiparului. Cartea cuprinde comunicările susţinute cu ocazia Simpozionului Internaţional „Taină şi mărturisire”, desfăşurat în perioada 2-4 mai, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, profesori de teologie, preoţi cu preocupări istoriografice, istorici din ţară şi străinătate, specialişti în domeniul istoriei Banatului şi profesori la discipline istorice, sistematice şi practice de la Facultăţile de Teologie din ţară.

Episcopia Caransebeşului a promovat în ultimii ani şi comemorări ale personalităţilor sau evenimentelor locale cu semnificaţie istorică importantă. Pentru Eparhia Caransebeşului, anul 2011 este şi cel care marchează 70 de ani de la întronizarea episcopului martir Veniamin Nistor în scaunul vlădicesc de la Caransebeş. Întronizarea s-a făcut duminică, 24 august 1941. Încă de la începutul activităţii sale ierarhice episcopul Veniamin şi-a pus toată dragostea pentru Biserică şi slujitorii ei. A fost un arhiereu cu mare deschidere spre duhovnicie, dar şi un bun organizator. În timpul păstoririi sale eparhia a prosperat economic, s-au pus bazele unei asistenţe sociale organizate, iar cultura teologică s-a întărit. În urma transformărilor politice din ţara noastră survenite începând cu anul 1948, rolul şi importanţa istorică a ortodoxiei româneşti au fost diminuate considerabil de regimul comunist. Episcopul Veniamin Nistor a fost obligat să se retragă, ca pensionar, la Alba Iulia, unde a îndeplinit funcţia de stareţ al mănăstirii „Sfânta Treime“. La 5 februarie 1963, în vârstă de 77 ani, a trecut la Domnul şi a fost înmormântat lângă schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia.

Părintele Daniel Aron Alic, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului ne-a mărturisit: „Şi în anul acesta, săptămâna cuprinsă între Duminica Tomii şi cea a Mironosiţelor, a doua după Paşti, a fost numită în Episcopia Caransebeşului: Săptămâna credinţei şi a culturii. Suntem deja la a V-a ediţie de când Episcopia Caransebeşului a organizat această săptămână în care au fost invitaţi ierarhi ai Sfântului Sinod, profesori de teologie, preoţi şi cercetători, ca să participe la bucuriile duhovniceşti şi culturale care au avut loc în această săptămână. Lucrările Simpozionului Internaţional „Taină şi mărturisire” au fost tipărite într-un volum, şi iată, la câteva luni am reuşit să edităm volumul intitulat „Taină şi Mărturisire”, volum care a apărut în Editura Episcopiei Caransebeşului, în condiţii grafice excelente”.

La iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat ca anul 2011 să fie declarat „Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii în Patriarhia Română”, este, prin urmare, un an dedicat familiei creştine şi pentru că Episcopia Caransebeşului comemorează 70 de ani de la înscăunarea Episcopului Veniamin Nistor, în materialul de tipar intitulat „Taină şi Mărturisire” se regăsesc o serie de comunicări susţinute cu prilejul Simpozionului Internaţional „Taină şi Mărturisire” cu referire la cele două importante evenimente: anul familiei creştine şi amintirea ierarhului Veniamin Nistor.

Amintim şi faptul că, în perioada următoare, Episcopia Caransebeşului va mai edita alte două lucrări: este vorba despre un volum - contribuţie monografică la istoria eparhiei şi un album ilustrat al mânăstirilor din zona Banatului Montan.

Data: 22 august 2011 • Vizualizări: 911